Kreće rasprodaja! Sutra počinju ljetna sniženja, a evo što očekuju trgovci

Iako prema Pravilniku ljetna sniženja počinju od sutra, prvoga srpnja, ove su godine počela ranije zbog koronavirusa i kod većine brendova traju već 10 dana, doznajemo iz HUP-ove Koordinacije trgovačkih centara i neprehrambene industrije, odnosno Udruge developera.

Predsjednik udruge Denis Čupić ističe da sniženja traju već pet tjedana, odnosno otkako je završila karantena, a sada se samo formalno najavljuju sniženja kako bi se zadovoljila birokratska forma. No, većina trgovaca u ljetna sniženja, kaže, ulazi s minusima.

“Razlika u nabavnoj i prodajnoj cijeni robe kod trgovaca pala je za čak 50 posto, nekima i više od toga, dok su istodobno plaće, režije, zakup prostora i marketing ostali fiksni što će velikoj većini trgovaca stvarati probleme u likvidnosti jer im banke neće dati akreditive, a robu za prodaju u studenom i prosincu, koju sad moraju nabavljati, neće imati odakle platiti”, pojašnjava Čupić dodavši da će određeni dio trgovaca zbog toga biti pred stečajem.

Međunarodni brendovi, navodi, dobit će subvencije od svojih domicilnih tržišta, odnosno država, no domaći zastupnici stranih marki naći će se u problemima. Dodatan problem trgovcima odjeće stvara i slab oporavak potrošnje nakon ponovnog otvaranja ekonomije.

“Nakon kratkotrajnog blagog oporavka potrošnja je opet u grču, velikom broju ljudi je zbog zatvaranja ekonomije i pandemije smanjen osobni dohodak, odnosno smanjena je kupovna moć srednjeg sloja i trgovci će to osjetiti”, ističe Čupić.

Stoga velike navale na sezonska sniženja ne očekuje, osim na dječji asortiman krajem kolovoza i početkom rujna zbog početka školske godine.

S druge strane u Hrvatskoj gospodarskoj komori očekuju rast prometa u trgovini tijekom sniženja i do 30 posto.

“Neki od njih spustili su cijene i do 40 posto u okviru predsezonskih sniženja, prije redovnog zakonskog ljetnog sniženja koje počinje 1. srpnja”, kaže direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Zbog zaključavanja ekonomije uslijed epidemije većina je trgovaca neprehrambenom robom, posebno tekstilom, poslovanje usmjerilo na internet, a prema podacima HGK on-line trgovina odjećom mjesečno je porasla za 10 do 15 posto.

Inače, sezonska sniženja zadnjih godina se kreću u rasponu od 20 do 50 posto, a smiju trajati najduže najduže 60 dana. Zimska sniženja počinju 27. prosinca.

Stižu niske cijene: Za tjedan dana najpoznatiji outlet za hranu otvara svoju četvrtu trgovinu u Zagrebu


Komentari