KRAĐA PODATAKA S KARTICA I DOK SU U DŽEPU: Evo kako se zaštititi!

FOTO: Pixabay

Dvije odvojene studije donijele su zabrinjavajuće podatke.

Unatoč tome što su već godinama u uporabi, građani su i dalje sumnjičavi i nepovjerljivi oko korištenja beskontaktnih bankovnih kartica, a izgleda da za to imaju opravdan razlog.

Tako i klijenti banaka radije ostaju vjerni tradicionalnoj “plastici” i plaćanjima preko POS-aparata, pa čak i slipovima.


Sve što je potrebnu za krađu: čitač za 30 funti

Novi, zabrinjavajući podaci dolaze od dviju odvojenih studija rađenih u Velikoj Britaniji u razmaku od pola godine.

Jednu je odradio nadaleko poznati potrošački portal Which?, dok iza druge stoji Money Mail, no obje pokazuju kako se praktično mogu ukrasti podaci zabilježeni na ovoj vrsti kartica i njezinim vlasnicima zadati prilične financijske nevolje.

Sve što im je trebalo bio je čitač kakvog se za nekih 30 funti pa i manje može naći i kupiti u web-shopovima.

U svome istraživanju Which? ih je testirao na deset različitih kreditnih i debitnih kartica i unatoč kodiranju uspjeli su iščitati sve bitne podatke. Da stvar bude još gora, na koncu su bez velike muke podatke kojih su se dočepali uspjeli iskoristiti u jednoj online transakciji, piše Slobodna Dalmacija.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]

Kako se zaštititi:

  1. Može se odsjeći gornji desni kut kartice i tako spriječiti da ona odašilje signal naplatnom uređaju. U tome slučaju kartica će se moći koristiti uz autorizaciju PIN-om, ali je problem što ih može progutati bankomat jer to detektira kao grešku.
  2. Zaštita se može ostvariti i da se kartica omota aluminijskom folijom jer je ona barijera za emitiranje signala. Neke su tvrtke već na tržište izbacile i posebno proizvode poput plastične navlake, ali je nevolja što za korištenje kartice morate ju izvući van i prisloniti na uređaj. Postoje i posebne vrste takujina.
  3. Jedna je studija pokazala da je, zbog pretrpanosti stvarima, čitaču najteže do kartice i njezinih podataka bilo doprijeti u – ženskim boršama. Skeneri teško mogu prodrijeti kroz brojne predmete u torbi do same kartice.[/box]

“Kartica i prihvatni uređaji dizajnirani su na način da se „osjetljivi“ podaci bitni za izvršenje financijske transakcije kriptiraju prije prijenosa čime je onemogućena njihova promjena”, poručuju iz Erste banke.

Oni, kao ni kolege im iz Raiffeisen banke kažu da do sada nisu imali prijavljene slučajeve nepravilnosti. Takvim podacima ne raspolažu ni u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB).

Komentari