Korištenje Wi-Fi mreže, punjenje mobitela i tableta na ovim lokacijama u Zagrebu!

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

U prostorijama HUB385 lansirana je prva hrvatska kampanja Funderbeam SEE-a.

Tehnološki startup Include, proizvođač „pametnih klupa“, prva je domaća kompanija koja investicije traži putem ove platforme za prikupljanje kapitala i trgovanje udjelima. Uspješni solinski startup objavio je da prikuplja iznos do 400.000 eura za razvoj poslovanja.

Kampanju su predstavili Urmas Peiker, jedan od osnivača Funderbeama, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Ivana Šoljan, suosnivačica HUB-a385, te Ivan Mrvoš, osnivač i direktor Includea.

Osnovan u rujnu 2016., Funderbeam South-East Europe društvo je sa sjedištem u Zagrebu, u kojem Zagrebačka burza ima 20-postotni udio, a poduprto je od strane Europske banke za obnovu i razvoj kroz njihov Shareholders Special Fund.


Funderbeam je globalna platforma na kojoj startup kompanije mogu prikupljati sredstva, a ulagatelji nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji. Vrijednost Funderbeama prepoznao je i osnivač Skypea Jaan Tallinn, jedan od prvih ulagatelja u kompaniju.

Prvi hrvatski startup koji će prikupljati sredstva preko Funderbeama tehnološka je kompanija Include iz Solina, proizvođač tzv. pametnih klupa.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Steore su pametne klupe nove generacije koje koriste solarnu energiju kako bi pružile konkretna rješenja za rastuće urbane probleme, a svi građani mogu vidjeti i isprobati ukupno 17 klupa na 12 lokacija u Zagrebu, među kojima su i Bundek, Britanski trg, Jarun, studentski domovi “Cvjetno naselje” i “Stjepan Radić”, te Trešnjevački trg.[/box]
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivan Mrvoš, 21-godišnji osnivač i direktor Includea, objasnio je zašto je odlučio kapital prikupljati upravo putem Funderbeama: “Nakon što smo dvije godine financirali poslovanje isključivo prodajom klupa, vrijeme je za korak dalje. Smatram da bismo dosadašnjim rezultatima pokazali kako je proizvod prepoznat na tržištu te da imamo kvalitetan tim mladih ljudi koji su zajedničkim snagama sposobni od ove priče napraviti ozbiljan ‘business’. Drago mi je da je Zagrebačka burza upravo nama dala priliku da budemo prvi hrvatski ‘startup’ na platformi i vjerujem da ćemo realizirati željena očekivanja.”

Sjedište Includea je u Solinu, kompanija je utemeljena 2014. godine, a trenutačno zapošljava 15 mladih, uglavnom lokalnih stručnjaka. Samo u 2016. prodane su 132 klupe u devet zemalja, a u planu za 2017. širenje je na nova tržišta te prodaja gotovo 700 klupa. Osim u Hrvatskoj, pametne klupe postavljene su i u BiH, Austriji, Njemačkoj Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, ali i u SAD-u te Australiji. Maksimalni ciljani iznos prikupljenih sredstava putem Funderbeama je 400.000 eura.

Trenutno jedan od najnaprednijih i najkompleksnijih proizvoda

“Naša pametna klupa trenutno je jedan od najnaprednijih i najkompleksniji proizvoda na tržištu kada su u pitanju IoT uređaji. Energija u potpunosti dolazi iz solarnih modula, omogućeno je žično i bežično punjenje uređaja, besplatan pristup internetu, noćno svjetlo i hlađenje sjedala u ljetnim danima. Kupci također imaju pristup našoj platformi putem koje imaju uvid u rad svojih klupa, lokaciju, alarme i očitanja sa senzora poput kvalitete zraka ili broja korisnika, a uskoro će se omogućiti i daljinska nadogradnja sustava”, dodao je Mrvoš.

Svaka kompanija na Funderbeamu mora imati Vodećeg ulagatelja. Vodeći ulagatelj može biti osoba iz samog startupa ili iskusni pojedinac koji dobro poznaje branšu i ima određenu sliku o investicijskom potencijalu kompanije. Vodeći ulagatelj i sam ulaže, demonstrirajući tako povjerenje u pozitivne izglede kompanije, pojašnjavaju profesionalci iz Funderbeama.

Vodeći ulagatelj Includea je Ivana Šoljan, suosnivačica HUB-a385, najznačajnijeg coworking spacea u Hrvatskoj.

“Ivan i Include pokazali su veliku posvećenost svojoj ideji i zarazni entuzijazam, ali i izuzetnu ozbiljnost u postavljanju održivog poslovnog modela. Pravo je zadovoljstvo surađivati s ovim mladim talentiranim ljudima te im pomoći osigurati sredstva za daljnji rast i razvoj, izjavila je Ivana Šoljan.

Kompanija koja odluči prikupiti kapital putem ove napredne platforme imat će sveobuhvatnu logističku podršku Funderbeamovog tima. Funderbeam vrši provjere identiteta ulagatelja, ekspertize Vodećih ulagatelja kao i spremnost startupova za komunikaciju sa širokom bazom ulagatelja. Nakon odobrenja ulaska kompanije na Funderbeam, kompanija može računati na aktivnu podršku u prezentaciji svojeg poslovnog koncepta tijekom svih faza financiranja.

Minimalno ulaganje iznosi 100 eura

Funderbeam SEE koristit će Funderbeamov poslovni model, gdje se za potrebe financiranja investiranja utemeljuje tzv. SPV (Special Purpuse Veichle) sa sjedištem u Estoniji, koji predstavlja jedinog vlasnika kompanije, koji nastupa ispred svih ulagatelja. Razlog su niski troškovi i izostanak birokratskih barijera, a startupovitime nemaju desetine ili stotine ulagatelja s kojima razgovaraju već samo jednog i to Vodećeg. SPV ima dva člana uprave – Vodećeg ulagatelja i jednog predstavnika Funderbeama.

Minimalno ulaganje za pojedinačnog malog ulagatelja u kompaniju iznosi 100 eura. Otvaranje investicijskog profila za ulagatelje je besplatno, a još je jedna posebnost ovog inovativnog sustava prikupljanja kapitala i trgovinske platforme u tome što trgovanje ne uključuje posrednike, brokere i sl. već sam ulagatelj indicira svoju namjeru trgovanja udjelima.

Dvorana HUB-a385 bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, pokazavši da postoji veliki interes za ovakvim inovativnom projektima, a prezenteri su na kraju su pozvali sve kompanije zainteresirane za ulaganje, kao i ulagatelje, da se prijave na Funderbeam platformu i započnu postupak prikupljanja kapitala i ulaganja.

Komentari