Konzumov Zdravoljubac proglašen opasnim za djecu: Evo zašto cijela Hrvatska bruji o Rajčici Rajki

FOTO: Screenshot

Zdravoljupci, plišane igračke koje se mogu nabaviti u sklopu akcije trgovačkog lanca Konzum, ponovo su se našli u središtu javnosti. Ovog puta, glavni je “krivac” za to plišanac Rajčica Rajka, Zdravoljubac koji se ne može kupiti sakupljanjem naljepnica, već mu je cijena 50,00 kuna.

Rajka je u društvo Konzumovih Zdravoljubaca stigla s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu međuvršnjačkog nasilja, a od svake kupnje ovog plišanca, Konzum donira 5,00 kuna Udruzi roditelja “Korak po korak”, koja će sredstva iskoristiti za razvoj Centra za roditelje i djecu pod nazivom #BullyFreeZona.

No, izgleda da nije baš svima sjela ideja o ovom slatkom plišancu, koji ima krila, malene zubiće te nalikuje na vampira. Na jednom je hrvatskom portalu prije nekoliko dana objavljena kolumna u kojoj se autorica okomila na ovu igračku, nazvavši je vampirom, odnosno nečim što predstavlja zlo i nečim što ne bismo trebali kupovati djeci.

“Okrenula sam se biciklom da ju bolje pogledam i – skoro pala s bicikla. Rajčica Rajka stvarno je vampir!!! Vampir brani od vršnjačkoga nasilja?!? Vampir, koji je simbol nasilja?!? Vampir, koji ubija svojim nasiljem?!? Što je to???”, stoji na početku kolumne.


Autorica je u svojem tekstu zaključila kako je “lijepa ideja promoviranja povrća kao zdrave i dobre hrane postala afirmacija vampira-ubojice”. U tekstu se nadalje analizira kult vampira, koji u niti jednoj kulturi nije pozitivan lik. Stoga autorica smatra kako ljudi koji su radili kampanju za Zadravoljupce, nisu svjesni svega ovoga te sumanuto prate trendove, koji su, prema njezinom mišljenju, potpuno krivi.

Komentari