‘Konzum kupcima ponovo podvaljuje sumnjiva poljska jaja’

Foto: Index

Prošle godine jedno djete umrlo je, a cijela obitelj je završila na liječenju.

Početkom listopada prošle godine Hrvatsku je potresla afera Salmonela. Zbog zaraze opasnom bolešću dječak Mirko je preminuo, a njegova obitelj završila je na liječenju.

Trgovački lanac Kaufland odmah je nakon saznanja o smrti dječaka povukao sporna svježa jaja iz predostrožnosti, a Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je građane o povlačenju konzumnih jaja iz Poljske. Osim u jajima, salmonela je pronađena u mesu i peradi u trgovačkim lancima diljem Hrvatske.

Foto: Index
Foto: Index

Sumnjiva jaja porijeklom iz EU

Situacija na hrvatskom tržištu pomalo se smirila, a intenzivne kontrole malo su se utišale, čini se da je to netko iskoristio za vraćanje jeftinih poljskih jaja na police Konzuma.

“Čak 70 posto prostora na policama namijenjeno je poljskim jajima, dok su jaja s hrvatskih farmi zastupljena tek na trećini prodajnog prostora”, rekao je čitatelj Indexa, Dragan Kesovija.

On svjedoči da je na cesti prema riječkom Konzumu vidio kamion poljskih registracija na kojem je bio veliko jaje i natpis “Farma Lypowczyk”. Dragan je ovo šokiralo i razočarao jer je vjerovao da kupuje jaja s hrvatskih farmi, no kući je donio mudro označena poljska jaja.

“Nakon nedavne afere sa salmonelom, doista pazim da kupujem isključivo domaća, hrvatska jaja i piletinu. No, u petak sam u Konzumu u Rijeci, na Škurinjama, istom onom u čijim je ćevapima pronađena salmonela, ne čitajući sve oznake, kupio jaja iz Poljske. Upravo ta “A klasa svježa jaja” Perfa zauzimaju čak dvije trećine polica te su najjeftinija, 12.99kn, i stoga većini i najprimamljivija. Na deklaraciji tih jaja navedeno je – Pakira: Perfa-bio d.o.o, Donja Stubica, Republika Hrvatska. Ispod toga piše da je “Zemlja podrijetla: Država članica EU”. Budući da je i Hrvatska članica EU, shvatio sam da su jaja pakirana u Donjoj Stubici s hrvatskih farmi, no prevario sam se”, ispričao je.

Da su jaja iz Poljske, shvatila je tek njegova supruga kada ih je detaljno pregledala.

Foto: Index
Foto: Index

Odala ih skrivena oznaka

“Moja supruga je na ambalaži zapazila oznaku “3PL” i odmah je bilo jasno da jaja koja sam kupio nisu iz Hrvatske, nego iz Poljske. Očito je da se računa na to da velika većina ljudi neće zapaziti spornu oznaku, stoga otvoreno pitam nadležne kako je moguće da se, u sjeni parole “Kupujmo hrvatsko”, na ovako pokvaren način kupcima ponovo, na mala vrata, uvaljuju jeftina jaja iz Poljske? Zašto nas, nakon afere salmonela, varate, umjesto da jasno označite da su jaja koja nam prodajete poljska?”, pita se kupac.

 

Index piše kako se očitovanje Konzuma i Ministarstva poljoprivrede još uvijek čeka.


Komentari