KAKO VARAJU KUPCE: Ove tri namirnice najčešće su krivotvorene

jabuka.tv

Krivotvori se svašta kako bi prevarili kupce.

Trenutno se radi pravilnik koji će pokazati koliko u Hrvatskoj ima krivotvorene hrane. Ovakva hrana ima jasnu definiciju.

Od krivog deklariranja odnosno navođenja sastojaka onih koje hrana ne sadrži ili navođenje krivih sastojaka, da hrana sadržava neke krive sastojke, ili da su originalni zamijenjeni nekim drugim sastojcima”, kaže Jasna Bošnir s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Da bi prevarili potrošače krivotvori se sve i svašta, a prve tri namirnice što se tiče patvorenja maslinovo ulje, mlijeko i med, navodi Bošnir.

Zbog toga domaći proizvođači traže vrlo jasno definirana pravila za uvozne proizvode.

“Može proći tona meda koji se uveze iz Kine i stavi se kilo meda iz Hrvatske, nakon čega se može deklarirati da je porijeklom iz EU i kao domaći med. Pa i vina koja su dolazila iz Albanije i Makedonije s deklaracijom graševine, a u njima graševine ima najmanje”, kaže Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore ze Dnevnik hr.

Krivotvorenje hrane je ozbiljan problem kojim se bavi čak i Europol, a u samo jednoj akciji provedenoj u 57 zemalja, otvorili su više od tri i pol tisuće slučajeva.  Akcija je u Hrvatskoj 2015. trajala mjesec dana, a otkrivena su krivotvorena alkoholna pića. Potrošači ih, kao ni ostale krivotvorine, teško mogu prepoznati sami.


Komentari