KAKO TO? Kilogram kupusa na Dolcu košta i do 20 kuna, a bio je i skuplji

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Potres i pandemija mnogim su Zagrepčanima potpuno promijenili rutinu, a među njima je odlazak na omiljeni plac. Tako kupaca na Dolcu ima manje nego inače, a prodavači ne trljaju zadovoljno ruke kako to inače biva. Prošle godine blitva i brokula su se prodavale za 25 kuna, a ove subote za 15 kuna.

Salata je sad po 20 i 25 kuna, a prije otprilike tri godine je bila nestašica pa se ono malo prodavalo i po 50 kuna. Ova zima je topla, pa salate ima”, otkriva Dalmatinka koja na placu prodaje povrće za 24 sata.

Tako ćete za kilogram domaćeg glavatog kupusa trebati izdvojiti i do 20 kuna ako ga kupujete na tržnici. No, prodavači s Dolaca ne kriju da ponekad prodaja ide toliko loše da jedva pokriju najam. Najviše kupaca obično bude oko 11 sati, a prije toga gotovo i da ih nema.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec komentirao je kako to da je cijena kupusa na tržnici toliko visoka.

“Proizvođači su prisiljeni davati prekupcima povrće po niskoj cijeni, a oni imaju razvijenu mrežu prodaje. Proizvođači nisu organizirani da sami svoje povrće plasiraju na tržištu. Ti otkupljivači često i ucjenjuju proizvođače kako bi im prodali što jeftinije, a oni onda na to dodaju svoju maržu koja može biti i 500 posto, pa oni zarade višestruko više od proizvođača. Ponekad povrće prođe i dva, tri prekupca dok dođe do tržnice, a svaki od njih je dodao svoju maržu, pa nije čudno da je povrće na tržnici puno skuplje nego kod proizvođača“, otkrio je Budanec.

 


Komentari