KAKO ODABRATI BOŽIĆNO DRVCE? Donosimo savjete prvog hrvatskog doktora za drveće

Public Domain Pictures

Naše bake i djedovi kitili su zimzeleno raslinje koje su pronašli u blizini svojih domova.

Polako, ali sigurno bliži nam se kupnja jelke, a svake godine to je velik izazov. Koju odabrati, s kojeg bora ne padaju iglice, uzeti umjetno ili pravo drvce? Sve nas to muči kada se Božić krene munjevito približavati. Kako bismo vam malo olakšali tu kupnju donosimo savjete prvog hrvatskog doktora za drveće Frana Poštenjaka.

Kvalitetan odabir božićnog drvca osigurat će duži osjećaj blagdana u našem domu. Najčešće se za Božić kite smreke i jelke, no moguće je okititi i druge vrste, a evo na što trebate obratiti pozornost.

Neke iglice su oštrije i lako padaju

„Popularnije vrste smreka kao božićna drvca su obična smreka, bodljikava smreka, pančićeva omorika. Za smreke je karakteristično da imaju pravilno pršljenasto grananje te da su simetričnog, gušćeg, piramidalnog habitusa. Iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji duže zadržavaju iglice, potencijalni problem može biti odbacivanje iglica što je najizraženije kod obične smreke”, govori Fran.


wiki
wiki

Osim što na običnoj smreki iglice najviše otpadaju one su ušiljene i tvrde pa se na njih lako nabosti, ako imate malu djecu ili ljubimce možda biste ovo trebali izbjegavati.

“Pančićeva omorika ima plosnate iglice koje su mekše i zbog toga manje bodljikave. Smreke imaju relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice. Boja iglica kreće od tamnije zelenih kod obične smreke, zelenih, plavo-zelenih i srebrnozelenih kod bodljikave smreke te tamnozelenih sa dvije pruge pući kod Pančićeve omorike“, analizira prvi hrvatski doktor za drveće.

wiki
wiki

Po čemu se razlikuju jele?

Ističe i da jele kao božićna drvca u pravilu imaju rjeđe grane nego smreka također pravilno pršljenastog razgranjenja. Iglice jela su najčešće urezanog vrha, odozdo s dvije izražene bijele pruge pući i znatno mekanije od smreka, a jela i znatno bolje zadržava iglice od smreka.

wiki
wiki

Ipak, grane ovog drveta savitljive su na vrhovima ne mogu nositi teže kuglice, ipak, zadnjih godina kajkavska jela sve je popularnija. Ova vrsta karakteristična je po sjajnim tamnozelenim, odozdo rasčešljanim iglicama. Punog je habitusa i simetrične forme.

Dugo igličava jela, pak, znatno je rjeđeg habitusa s dugačkim dekorativnim iglicama. Simetričnog habitusa i ugodnog mirisa. Uz klasični izbor obične jele svakako je vrijedno spomenuti i koreansku jelu te španjolsku jelu koje su zanimljive, ali i rijetke.

Savjeti za kupnju

Nemojte čekati posljednji trenutak za biranje savršenog drvca.

„Prije kupnje, potrebno odabrati pogodan položaj koji je što više udaljen od izvora topline jer upravo je isušivanje razlog odbacivanja iglica. Potrebno je izmjeriti visinu stropa i odbiti visinu stalka i vršnog ukrasa kako biste izabrali idealno stabalce”, objašnjava Fran.

wiki
wiki

Prilikom kupnje obratite pozornost na habitus, nosivost grana, boju iglica te debljinu debla kako bi stalo u Vaš stalak.

“Otiđite po svoje božićno drvca barem nekoliko dana prije Božića i provjerite je li stablo svježe na način da rukom lagano prođete po iglicama koje ne bi smjele otpadati te grančice moraju biti savitljive, a ne krhke”, otkriva naš doktor.

Bitno je i da pitate prodavača koliko dugo drvca već stoje bez vode, a kada ga kupite odložite ga na zaštićeno i hladno mjesto do Badnjaka.

“Potrebno je stablu dati izvor vode stoga ga možete postaviti u stalak sa vodom. Dan prije nego što ga okitite obavezno odrežite donja 2-3 cm debla jer se može dogoditi da se provodni elementi stabla začepe pa stablo ne može uzimati vodu”, savjetuje Fran.

Pexsels
Pexsels

Kako biste izbjegli opasnost provjerite sve električne ukrase kojim ćete okititi drvce. Kada okitite stablo, svakako provjeravajte ima li Vaše božićno drvce dovoljno vode u stalku. Stablo koje ostane bez vode brže će odbacivati iglice.

“Kako biste smanjili isparavanje vode, možete i sniziti temperaturu prostorije u kojoj je božićno drvce te obavezno prije odlaska na spavanja ugasite lampice na stabalcima“, savjetuje prvi hrvatski doktor za drveće.

Tradicija kićena božićnog drvca

Ovaj običaj duboko je ukorijenjen u našu kulturu, a vjeruje se da je potekao u 16. stoljeću iz plemičkih staleža koji su živjeli na prostoru današnje Njemačke. Ova tradicija proširila se diljem kršćanskog svijeta te se zadržala do današnjih dana.

wiki
wiki

U prošlosti naši djedovi i bake kitili su zimzeleno raslinje koje su pronašli u okolici svojih domova. Domišljati u ukrašavanju, koristili su često ukrase i sušeno voće, razne bobice, ali kasnije i staklene kuglice sve kako bi Božić bio što svečaniji i veseliji. Iz njihovih priča možemo razaznati da je odlazak u šumu po božićno drvce bio poseban trenutak okupljanja obitelji koji se pamti čitav život.

Komentari