Jeste li primijetili ovaj zeleniš na Dolcu? Kažu da je baš on najzdravija salata na svijetu!

FOTO: Pixabay

Matilovac je mnogo ukusniji od obične zelene salate, a veoma je zastupljen u francuskoj i talijanskoj kuhinji. Jedan od razloga su bogatstvo vitamina i minerala, kao i jednostavan način pripreme.

Ovaj zeleniš je bogat beta karotenom, provitaminom vitamina A, koji štiti stanice od oštećenja i vitaminom A koji ima vodeću ulogu u apsorpciji željeza, jačanju imunosnog sustava, rastu i dobrom zdravlju kože, piše Klix.ba.

Salata matilovac također sadrži značajan izvor vitamina B9, koji je posebno važan za trudnice, odnosno razvoj fetusa, kao i za rast i razvoj djece.

Bogat je kalijem, mineralom koji je neophodan za zdrav živčani sustav, funkciju mišića i dobar krvni tlak.

Matilovac je jednogodišnja biljka koja dobro uspijeva u hladnoj zemlji pomiješanoj s malo gline, djelomično izloženoj suncu. Umjerena klima pruža dobre uvjete za uzgoj ove salate s prelijepim zelenim lišćem.

Upravo bi njegovi listovi trebali biti zeleni i svježi, što znači da trebate izbjegavati one sa žutim točkicama.

Možete ga držati u frižideru najviše četiri dana.

Matilovac možete pripremati jednako kao i običnu zelenu salatu, samo nemojte dodavati previše octa kako ne bi izgubio svoj specifičan okus. Odlično se slaže s mrkvom, paradajzom, kuhanim jajima, sušenim voćem, ribom i svim vrstama sira.

Ova biljka nije baš najbolji izbor za kuhanje, ali se može kratko blanširati, a zatim pomiješati s drugim namirnicama. Ukusan je i u miješanoj juhi, a može ga čak i pržiti nekoliko sekundi.


Komentari