Jedan od omiljenih brendova bivše predsjednice, oduševio je najnovijom linijom kaputića za djevojčice!

foto:Etno butik Mara

Spajajući suvremeno i tradicionalno, Etno butik Mara stvara odjeću koja se izdvaja svojom originalnošću i osvaja na prvi pogled!

Obrt Mara utemeljen je 1999. godine nakon što je Vesna Milković napustila karijeru pravnice i upustila se u ostvarenje dugogodišnjeg sna: promicanju hrvatske etno baštine i tradicijskih obrta kroz modni dizajn. Rođena Slavonka, inspiraciju za svoj rad pronalazi u bogatoj tradiciji ručnoga rada svoje obitelji koja potječe iz svih krajeva Hrvatske. Iz tog neisrcpnog vrela nacionalne baštine oživljava ornamente i tehniku izrade, a u tome ju uspješno prati i kćer Marija, diplomirana modna dizajnerica koja sa puno ljubavi i optimizma nastavlja ovu obiteljsku tradiciju. Zajedničkim kreativnim i poduzetničkim snagama na poznatoj zagrebačkoj adresi: Ilica 49 (prolaz Matice obrtnika), u Etno butiku Mara od 2004. godine promiču i pomiču granice domaće etno scene vješto balansirajući spojem tradicije i urbane mode.

Otkana iz domaćih pamučnih platna te finih tvorničkih tkanina ponosno nosi motive sa kulturno povijesnih spomenika (glagoljica, pleter, bordura Baščanske ploče), narodnih nošnji (alkarske odore, kaput iz Šestina, ornament sa šibenske kape, zadarska i konavoska košulja, slavonski zlatovez, bušeni bijeli vez i šareni vez) te stiliziranu ornamentiku paške i lepoglavske čipke. Stvaranje svake kolekcije podrazumijeva temeljito istraživanje i suradnju sa muzejskim te akademskim institucijama. U kreativnom spajanju nacionalne regionalne i kulturne vrijednosti uvažavaju se kulturološke i etnografske osobitosti narodnog stvaralaštva pojedine regije te svjetski standardi dizajna.Zbog inspirativne primjene etno baštine, butik Mara dobitnik je brojnih nagrada za originalnost i autentičnost poput posebnog priznanja za inovaciju – ”ARCA 2006” te statusa ”Tradicijski obrt” (HOK).

Buti etno Mara možda je najviše prepoznata u javnosti kad je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ugošćujući srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića odjenula upravo ovaj domaći brend, koji je već ranije nosila za susret s britanskom kraljicom Elizabetom II i Vladimirom Putinom

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Kad odjeća govori

Iako je srbijanski ministar unutarnjih poslova te 2018. zbog prosvjeda na glavnom trgu ocijenio dolazak predsjednika Vučića rizičnim, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pronašla je suptilan način da građanima da do znanja da nema razloga za strah, kada je nosila kaput koji je na rukavima imao izvezenu poruku na glagoljici, a riječ koju je željela istaknuti bila je ‘hrabrost’, dok je za Božić iste godine odjenula kostim koji je na rukavima imao izvezenu riječ, ito na glagoljici, ”ljubav”.

Mara za najmlađe

Sad nas je poznati dizajnerki dvojac, Vesna i Marija, razveselio predivnim dječjim kaputima, a kako se bliži vrijeme darivanja, vjerujemo kako bi brojne djevojčice bile presretne da se u njihovom ormaru nađe i jedan ovakav poseban kaputić!

.

Komentari