Jagoda razdora: Još jedan mali dokaz o nevjerojatnoj sposobnosti da slatku priču pretvorimo u kiselu, u sekundi

FOTO: Virtualni zagrebački plac

Sa zadovoljstvom pratili smo ovih dana kako Zagrepčani podržavaju svoje OPG-ovce, a jedna od najslađih i najljepših priča odvija se svakog dana na zapadnom ulazu u grad, u Botincu, onkraj jedne od vodećih plantaža jagoda. Nakon prvotnog šoka s cijenom prve ovogodišnje berbe, kad su prekupci nabijali maržu i od 100% posto, dolazak zagrebačkih jagoda na tržište za građane Zagreba bilo je pravo olakšanje.

Drive-in prodaja na Zelenoj tržnici i danas je u pogonu, kada dođete, izmjerit će vam temperaturu

Redovi se u Botincu tako formiraju već oko 7 ujutro, znatno prije otvaranja štanda, i znaju se protezati i do pola kilometra. Prezadovoljan vlasnik plantaže s “jagodicama purgericama”, što se prostire na 3,5 hektara, za medije rado govori kako se jagode beru svakog jutra, a zadovoljni kupci ne da kupuju mjerice po 15 kuna, već i cijele kašete.

Nit’ je svaka jagoda ista, niti mjerica. U brzini branja jagoda i novca često se zaboravi na kvalitetu i poštenu trgovinu. Tako je jedna naša sugrađanka jutros bila među onima koji su strpljivo čekali na “najslađu zagrebačku jagodu”, kad je konačno došla na red uredno je dala novac, dobila mjericu u zatvorenoj vrećici, a kad ju je otvorila, čekalo ju je iznenađenje. Kiselo iznenađenje baš kao što joj se osmijeh pretvorio u kiseli kad je shvatila da je umjesto mjerice slatkih i zrelih, lijepo dobila nezrele i kisele jagode. Nakon što dugo čekaš u redu i pošteno platiš mjericu slatkih jagoda, a dobiješ nezrele, logično je da se osjetiš prevarenim i što je najgore, nesretnim. Pouka: otvorite vrećice, provjerite robu, neka vam ne bude neugodno, nije ni njima neugodno podvaliti kiselo za slatko.


Komentari