Inovativni prevaratni: Tabletice kao novi način varanja kupaca, evo što kažu domaći proizvođači

Foto: Facebook/ Starozagrebački recepti

Gotovo iza svakog ćoška u Gradu Zagrebu iskaču natpisi “hrvatski proizvod”, “domaće jagode” ili “vrgoračke jagode”, a vrlo često i na prodajnim mjestima čiji proizvodi nemaju veze s domaćom proizvodnjom, a još manje s vrgoračkim proizvođačima.

“Sve jagode koje ste do sada ove godine pojeli diljem Hrvatske, ako je pisalo vrgoračke, bili su lažnjaci jer sezona u Vrgorcu upravo kreće”, poručio je prije šest dana gradonačelnik Grada Vrgorca Ante Pranić na konferenciji za medije povodom početka sezone branja jagoda na tom području.

Budući da su vrgoračke poznate kao jedne od najslađih i najkvalitetnijih, upravo je lažno predstavljanje jagoda kao vrgoračkih jedan od najčešćih oblika prijevare.

Svake godine kada se jagode pojave na tržištu javljaju se i savjeti kako prepoznati domaće, ali prevaranti postaju sve inovativniji pa tako neki od savjeta postaju uzaludni. Konkretno, jedna od bitnijih razlika koja se navodi kao važna pri procjeni o kakvim se jagodama radi je intezivan miris koji izostaje kod umjetno uzgajanih jagoda potpomognutih kojekakvim supstancama za brže razvijanje i dobivanje većih količina.

Sudeći prema slučaju koji je jučer zabilježen, prevaranti su doskočili tom “problemčiću”. Naime, jedna je korisnica u Facebook grupi “Starozagrebački recepti” podijelila forografiju mirisnih tabletica koje je pronašla njezina prijateljica u mjerici jagoda kupljenih na jednoj od zagrebačkih lokacija.

“Ljudi moji, prijateljica je pored Klaićeve bolnice na štandu kupila djetetu jako mirisne jagode… Na kraju je vidjela da je u pakiranju neka mirisna tabletica. Evo mi se prvi put susrećemo s tim. Što je to?”, napisala je uz objavljene fotografije.

Foto: Facebook/ Starozagrebački recepti

Kontaktirali smo Udrugu proizvođača jagoda Zagrebačke županije “Jagodni prsten” kako bismo ih pitali jesu li oni već čuli za nešto slično, odnosno jesu li se dosad susretali sa pritužbama kupaca.

“Da vam budem iskren nisam još imao priliku nešto tako čuti”, kazao je predstavnik udruge kojeg ne iznenađuje “da se uvoznoj jagodi koja je lošije kvalitete i slabijeg mirisa od naše svašta stavlja i na razne načine pokušava podvaliti kupcima”.

Što se tiče njihovih jagoda otkrio je da oni također tretiraju, ali sa dozvoljenim neopasnim sredstvima koja su nužna pri proizvodnji. Također je otkrio da je su jagode iz njhove udruge dostupne trenutno samo na Britanskom trgu.

“Mi smo tek sad krenuli sa štandovima, imamo samo tri štanda u Zagrebu jer je naša jagoda tek počela”, kazao je.


Komentari