I tome je došao kraj: Zatvara se kultna trgovina u centru grada nakon više od pola stoljeća

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Jedno od kultnih zagrebačkih mjesta odlazi u povijest. Zatvara se najstarija prodavaonica ploča na ovim prostorima u Bogovićevoj ulici.

Croatia Recordsov Music Shop otvoren je 1964. godine, sedamnaest godina nakon osnutka prve diskografske kuće Jugoton u bivšoj državi.

Otvorena je u vrijeme kad smo već imali prvu veliku glazbenu zvijezdu – Ivu Robića, čiji je prvi koncertni album “Jubilarni koncert” objavljen na vinilu 1965. godine.

Jugoton je pažljivo širio pa su nakon zagrebačke svoja vrata otvorila i beogradska prodavaonica te riječka (1969.), novosadska i valjevska (1970.). Salone glazbe, kako su ih nekad nazivali, Jugoton je otvorio u Sarajevu i Čačku 1971. godine, Pančevu 1972. godine te ostalim većim gradovima.

Ploče i kasete proizvedene u zagrebačkoj Dubravi dolazile su do mladih koji su ih napokon mogli vidjeti, doživjeti i kupiti. Punih 56 godina ovaj dućan glazbe bio je prva i izravna veza do diskofila i onih koji su prvom kupljenom pločom postajali strastveni sakupljači ploča.

Jugoton je otvorio i odjel uvoza–izvoza, a cijene su prilagodili svjetskom tržištu. Ulaganjima u propagandu nije bilo potrošača koji putem medija nije bio obaviješten o novom albumu, a sve poslovnice u zemlji vrlo brzo postaju mjesta okupljanja i glazbenika koji su naviku potpisivanja svojih novih albuma zadržali do danas.

Novi Croatia Record Shop otvoren je u Gundulićevoj 3.


Komentari