‘HTJELI SMO NEŠTO ŠTO PROMOVIRA OVAJ LIJEPI GRAD’: Mlada domaća dizajnerica nam je otkrila kako se rodila ideja o hoodicama koje obožavaju Zagrepčani!

Foto: FZWL

Zagrepčanima, ali i svima onima koji su zaljubljenici u ovaj grad, sigurno je već poznat brend From Zagreb With Love koji je, kako ističu, nastao iz ljubavi prema gradskim ulicama i urbanoj kulturi grada Zagreba. Upravo u njihovoj ponudi prije nekoliko su mjeseci osvanule unikatne hoodice u suradnji s mladom dizajnericom Mateom Ribičić koja stoji iza brenda Matea Design. Posebne, drugačije i posvećene Zagrebu, hoodice su uskoro postale pravi hit među Zagrepčanima, a kako bismo saznali više o samom projektu, razgovarali smo upravo s talentiranom 26-godišnjakinjom.

Foto: FZWL

Za početak, kako se rodila ljubav prema dizajniranju?

Nakon završene srednje umjetničke škole u Kiseljaku, dalje školovanje odlučila sam nastaviti na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Još od djetinjstva bavila sam se uvijek nečim kreativnim, crtala i izrađivala predmete od različitih materijala. Prije godinu dana diplomirala sam na TTf-u. U pet godina modnog dizajna radila sam na brojnim projektima, izradila dvije kolekcije, outfite i kostime. Sudjelovala sam na nekoliko izložbi u organizaciji fakulteta, kao i na projektu ADU u sklopu kolegija gdje sam se okušala u ulozi kostimografa. Također bi spomenula i sudjelovanje na Fotosofija15 u vodstvu Damira Hoyke, gdje je moja kolekcija služila kao model za modne fotografije. Prošle godine prijavila sam se za sudjelovanje na jedanaestoj Izložbi Hrvatskog Dizajna 19/20, na kojoj sam i prošla, a izložba je održana u listopadu prošle godine. Modni dizajn mi se oduvijek činio posebnim i zanimljivim i to je bilo ono čime sam se htjela baviti u životu. Ljubav prema modi i umjetnosti najvjerojatnije sam naslijedila od svojih roditelja i odlučila da to bude moj životni put.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matea Ribičić (@matea_design)

Stojite iza brenda Matea Design koji je specijaliziran za hoodice? Otkud baš ovaj odjevni komad?

Tako je. Po završetku fakulteta razmišljala sam o svom daljem profesionalnom unaprjeđenju. U ovom pandemijskom vremenu, bilo je teže kreativno se družiti i raditi kao do sad pa sam odlučila okušati se u samostalnom radu. Htjela sam stvoriti svoj prepoznatljiv izričaj, brend… Budući da je situacija takva kakva jest, rekla sam: ˝ok, zašto ne bih pokušala˝. Moj rad trenutno se bazira na izradi hoodica, a ideja je potekla od moje kolekcije 50s`Athleisure. Na petoj godini prilikom kreiranja svoje kolekcije morali smo si sami odabrati temu. Oduvijek sam voljela modu 50-ih godina, Diora, Coco Chanel… Imali su posebnu notu elegancij. Međutim, htjela sam ih modernizirati i prilagoditi današnjem vremenu. Tako je nastala kolekcija koja je bila spoj mode 50-ih godina i suvremene sportske odjeće. Kolekcija se sastoji od više odjevnih predmeta od kojih su neki i elegantne hoodice, drugačije od onih koje viđate svaki dan. Dobivši jako pozitivne reakcije ponajprije na kolekciju, a zatim i na hoodice, odlučila sam početi izrađivati ih po mjeri koje će biti zanimljive široj masi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matea Ribičić (@matea_design)

Sve je ručni rad? Koliko je vremena potrebno za izradu jedne hoodice? Kakve materijale koristite? Po čemu su vaše hoodice drugačije od ostalih?

Sve je originalni rad i sve sama izrađujem. Od ideje, preko skica, krojeva, šivanja i svega ostalog, sve radim sama. Što se tiče vremena potrebnog za izradu jedne hoodice, to naravno ovisi o modelu. Ali u prosjeku, budući da sam svladala sve faze izrade, za jednu hoodicu potrebna su mi dva, tri dana konstantnog rada. Kod materijala mi je najbitnije da su kvalitetni i izdržljiviji. Osim klasičnih materijala za hoodice (felpe), uvrstila sam još neke materijale koji možda nisu karakteristični za ovakav odjevni predmet. Upravo zbog takvih materijala i elemenata elegantnog, koje uvrstim u dizajn svojih hoodica, one su drugačije od onih već viđeni, svakodnevnih. A plus je svakako to što je svaka unikatna.

Što se još nalazi u ponudi brenda Matea Design?

Za sada je to sportski look, hoodice, sportske haljine, trenerke. Osim toga tu su i zanimljive jakne/hoodice, neke su prezentirane na stranici, a neke su tek u planu za izradu… Spremam nešto novo i zanimljivo, ali to ćete imati priliku vidjeti uskoro. Naravno, moji planovi i promišljanja su u razvoju, imam i neke druge interese, kao što je kolekcija… Idem laganim koracima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matea Ribičić (@matea_design)

Prije nekoliko mjeseci dogodila se suradnja s ekipom FZWL. Što se sve nalazi u toj ponudi? Kakve su reakcije, kupuju li proizvode više Zagrepčani ili turisti?

Prije nekoliko mjeseci dogodila se jedna divna suradnja s brendom From Zagreb With Love – FZWL. Još na samom početku, nakon prvih mojih objava, javili su se iz FZWL zainteresirani za moje hoodice s idejom za suradnju, na što sam ja naravno pozitivno reagirala i pristala. Tako je nastala jedna divna priča, koja se kreće u dobrom smjeru i nadam se budućoj suradnji. Budući da je to brend posvećen Zagrebu, zajedničkim snagama smo stvorili hoodice koje promoviraju ovaj lijepi grad, karakteristične boje, dizajn prilagođen kupcima te njihov prepoznatljiv tisak. U ponudi imamo tri različita modela koja mogu biti i muška, ženska i dječja. Dobili smo jako pozitivne reakcije! Kupci su većinom Zagrepčani, koji vole svoj grad, ali i turisti. Trenutno radimo i na novim modelima tako da nemojte zaboraviti svakako provjeriti stranicu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matea Ribičić (@matea_design)

Mlada ste dizajnerica, što mislite općenito o hrvatskoj modnoj sceni, je li dovoljno razvijena? Imaju li uopće Hrvati naviku kupovati domaće dizajnere ili su high street brendovi tu ipak u prednosti?

Smatram da hrvatska modna scena ima dosta kvalitetnih modnih dizajnera – kako onih sa već dugotrajnom karijerom, tako i ovih mlađih koji su tek na početku. Rekla bih da modna scena konkretno u Hrvatskoj ide u dobrom smjeru. Čini mi se kako Hrvati sve više vole kupovati domaće, hrvatsko i time podržati domaće brendove. Ali teško je konkurirati masovnoj proizvodnji i velikim brendovima jer često možemo svjedočiti kako kvantiteta staje ispred kvalitete. Trendovi se brzo mijenjaju, a odjeća s potpisom postaje sve pristupačnija široj masi. Velike tvrtke nude širok asortiman odjevnih predmeta koji su vrlo pristupačni što za nas dizajnere koji tek započinjemo s karijerom predstavlja problem. Teško je pored svega što se danas nudi doći do izražaja, moramo biti posebni i drugačiji i ponuditi nešto novo.

Kakvi su vam planovi za dalje? Neke nove kolekcije, suradnje?

Plan mi je razvijati se u ovom poslu, biti drugačija i inovativnija. Ne planiram ostati na hoodicama, nego i prijeći na druge odjevne predmete u skoroj budućnosti. Što se tiče suradnji – uvijek! Trenutno je jedna u realiziranju, a otvorena sam i za nove opcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matea Ribičić (@matea_design)


Komentari