HOĆE LI CIJENA KRUHA USKORO BITI 15 KUNA? Evo što su nam odgovorili u zagrebačkim pekarama

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Najnovija poskupljenja nisu pogodila samo hrvatske, već i europske kupce. Iako je inflacija u Hrvatskoj viša od većine zemalja zapadne Europe, to ne znači da i oni nemaju svojih problema. Visoke cijene energenata posebno su pogodile one koji žive na minimalnoj plaći ili socijalnoj pomoći. Kako bi im pomogle, neke trgovine svojim kupcima nude svoje proizvode po znatno nižim cijenama.

Tako kupci u Velikoj Britaniji već odavno znaju kako sat ili dva vremena prije zatvaranja, u trgovinama mogu naći snižene proizvode sa žutim naljepnicama. Nije riječ o sniženjima kao u Hrvatskoj, gdje ako imate sreće ćete naći kekse i čokoladu po 50 posto nižoj cijeni.

Britanci u svojim trgovinama za samo nekoliko lipa mogu kupiti meso, kruh, voće, povrće, gotova jela.

U Hrvatskoj popularan njemački lanac također je odlučio pomoći svojim kupcima u zapadnoj Europi. Tako ova trgovina u nekim zemljama kupcima nudi kutije s pet kilograma voća i povrća koje bi inače propalo za samo 13-14 kuna. Nažalost, u Hrvatskoj ta mogućnost ne postoji.

I njemački pekari su nakon novih poskupljenja svojim kupcima počeli nuditi jučerašnji kruh po upola nižoj cijeni što je naišlo na veliko odobrenje njihovih kupaca.

Primjera vjerojatno ima i više, ali mi smo odabrali neke najpopularnije. U međuvremenu, kupci u Hrvatskoj, iako svaki mjesec 26 posto svojih primanja daju za hranu, još nemaju te mogućnosti. U trgovinama ćete ponekad naći snižen kruh, slatkiše, voće i povrće. Ali čak i kad je riječ o poluraspadnutim bananama, one su rijetko jeftinije od 30 posto.

Hrvati nakon mlijeka, najviše troše na kruh. Godišnje po stanovniku pojede se 45 kilograma kruha i peciva. Nakon rasta cijena goriva i umjetnog gnojiva, posljednjih tjedana sve su češće glasine kako bi cijena kruha do jeseni mogla doći i do 15 kuna.

Tragom tih glasina, najvažnijim hrvatskim pekarama smo postavili pitanje što će biti s cijenama u budućnosti i planiraju li građanima omogućiti da na kraju radnog dana ili sutradan kupe njihove proizvode po nižim cijenama.

Nažalost, iako smo odgovor čekali puna tri tjedna, nitko nam nije odgovorio na to pitanje. Priopćenje smo dobili samo od pekarnica Mlinar. Iako nisu odgovorili na konkretno pitanje koje smo im postavili, iz Mlinara nas uvjeravaju kako neće dizati cijenu nekih svojih najpopularnijih proizvoda.

“Svjesni socijalne osjetljivosti nekih naših najtraženijih proizvoda poput bijelog, polu-bijelog, kalničkog, miješanog kukuruznog i primorskog kruha do daljnjeg ćemo zadržati njihovu cijenu kako bismo osigurali da građani imaju dozu stabilnosti pri neizbježnom povećanju svih troškova života”, kažu iz Mlinara.

Što se tiče ostalih proizvoda, iz Mlinara obavještavaju kako će se truditi da njihove cijene minimalno rastu.

“Za ostale proizvode radimo minimalne korekcije cijena, sukladno sirovinama koje koristimo za određene artikle i proizvodnom procesu, a te se korekcije nalaze unutar očekivanih inflatornih kretanja. Van gore navedenih socijalnih kategorija cijene kruha rasle su oko dva posto što je neznatno u odnosu na cijene sirovina koje su rasle oko 20 posto, dok su cijene energenata i višestruke u odnosu na godinu prije”, pojašnjavaju iz Mlinara.

Komentari