GUBE PREPOZNATLJIV OKUS: ‘Kupci se žale da su moderne rajčice poput vodenog balona’

commons.wikimedia.org

Kroz posljednjih nekoliko desetljeća uzgoj rajčica u komercijalne svrhe doveo je do postupnog gubitaka njihova prepoznatljiva okusa.

Znanstvenici su potvrdili da to nikako nije slučajno. Tako su rajčice koje kupujemo – bezukusne.

Odgovor nije neko iznenađenje: riječ je o zaradi. Naime, uzgajivačima rajčica važan je prinos, a genetske varijacije povezane s obilnim urodom nisu one koje su povezane i s dobrim okusom.

Kupci se žale kako moderne rajčice imaju slab okus, više su poput vodenog balona“, kazao je voditelj studije Sanwen Huang s Poljoprivrednog instituta u kineskom gradu Shenzhenu.


Okus “vodene bombe”

Pitanje je kako se farmeri mogu riješiti okusa “vodene bombe” i ponovno vratiti slatki, bogati okus rajčice.

Naime, znanstvenici su identificirali 33 spoja koji određuju okus rajčice, kao i 250 genetskih lokacija na kromosomima koje ga kontroliraju.

Uz pomoć toga otkriveno je da se moderne rajčice kultiviraju na temelju veličine jer kupci preferiraju veće plodove i čvrstoće, s obzirom na to da se čvrste rajčice lakše prevoze. Pritom se nije dovoljno pažnje obraćalo na sam okus, piše Live Science.

Otkrili smo kako moderne komercijalne sorte često sadrže znatno niže količine mnogih važnih spojeva koji određuju okus nego što su imale starije sorte”, navode znanstvenici.

Isparavajući spojevi

Kada ljudi zagrizu u rajčicu, njeni šećeri i kiseline aktiviraju receptore okusa, a raznoliki set isparavajućih spojeva aktivira receptore mirisa u nosu.

Isparavajući spojevi posebno su bitni za dobar okus. Na primjer, uklanjanje specifičnih isparavajućih spojeva proizašlih iz karotenoida rezultira u znatnom smanjenju sviđanja korisnika”, napisali su znanstvenici.

Odsutnost isparavajućih spojeva mogla bi djelomično objasniti zašto su rajčice kupljene u trgovinama tako bezokusne. Znanstvenici su otkrili kako je količina 13 isparavajućih spojeva povezanih s okusom znatno smanjena u modernim sortama u odnosu na tradicionalne sorte. Čak i držanje u hladnjaku može promijeniti sastav isparavajućih spojeva, prenosi Net.hr.

Osim toga, manje rajčice imaju veće količine šećera, što je kvaliteta koja većim rajčicama, kakve nalazimo u trgovina, često nedostaje.

Ima nade!

Međutim, znanstvenici su kazali da njihovo istraživanje nudi put za poboljšanje okusa, stoga nada da ćemo ponovno kupovati ukusne rajčice ipak postoji.

U to je uvjeren i Huang koji zaključuje da suradnjom genetičara, biokemičara, uzgajivača i potrošača možemo stvoriti ukusnije rajčice za naše društvo.

Komentari