(FOTO) ZAGI I VUČKO UJEDINJENI! Ova ilustracija dirnula je brojne Zagrepčane, kreator tvrdi: ‘Ruka je sama od sebe krenula crtati’

Izvor: Midhat Kapetanović

Od velikog potresa u Zagrebu prošlo je točno godinu dana. Tog nemilog dana, cijela Hrvatska je bila uz glavni grad, ali i regija. Tomu svjedoči emotivna ilustracija Midhata Kapetanovića.

Rijetko tko je ostao imun na sliku Zagija kako hoda preko ruševina zagrebačkih cigli. Umoran i slomljen Zagi, baš kao i naša metropola tada, a Vučko ga drži ispod ruke i daje mu snagu, sa šalom koji vijori još od Olimpijade 1984.

Time je Kapetanović htio Zagrepčanima dati do znanja da je uz njih i cijelo Sarajevo. Za 24 sata otkrio je kako je došao na ideju da kreira ovu emotivnu ilustraciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Midhat Kapetanović (@midoka5)

 “Supruga i ja digli smo se oko pola 7, kuhali su se kava i čaj. Nekako sam po navici prestao pratiti vijesti otkako je korona, ali primijetio da sam da su prijatelji, moja raja u Hrvatskoj, počeli raspravu po društvenim mrežama, tagirali su se da su na sigurnom. Pitao sam prijateljicu iz Zagreba, što ima, što se dešava? Kaže, prenoćila je s roditeljima u autu na parkingu, užas u Zagrebu, potres. Evo ti link pa čitaj, odgovorila je. Počeo sam gledati slike i onda vidiš onu jednu koja te pogodi”, prisjeća se tog dana ilustrator Midhat.

Istog trenutka je tražio načine da pomogne Zagrepčanima, no kako su granice bile zatvorene zbog lockdowna, fizički nije mogao ništa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Midhat Kapetanović (@midoka5)

“Ruka je sama krenula i trebalo mi je 15 minuta za ovu ilustraciju. Opet, hoćeš komunicirati s prijateljima, ali copy-paste jednu te istu poruku i pitati treba li vas, bilo je to nekako pomalo glupo. Reko’ sebi, “odo” nacrtati nešto, čisto da obojim kako se osjećam. Tada su nastali Vučko i Zagi”, objašnjava Kapetanović.

Ilustracija se masovno dijelila putem društvenih mreža, a Kapetanović tvrdi da planira održati izložbu čim se situacija s pandemijom smiri. Ističe i da Zagija i Vučka nikad neće komercijalizirati jer to nije poanta ilustracije.

“Mnogi pitali bi li dao svoju ilustraciju za štampanje na majicama i drugim predmetima, pa sam odbio jer to ne želim i neću komercijalizirati. Ovo je fer korištenje jer promoviram pozitivne ideje”, tvrdi.


Komentari