(FOTO) S OVOG IMANJA SVI ODLAZE ZADOVOLJNI: Najsočniju i najfiniju lubenicu ove sezone možete ubrati sami, u neposrednoj blizini Zagreba

Foto: Facebook

Nije tajna da živimo u vremenima kada Hrvatska sasvim nepotrebno uvozi voće i povrće iz inozemstva, dok imamo dovoljno prirodnih resursa da živimo od domaćih proizvođača. No to nije obeshrabrilo uzgajivača lubenica u samom Ježdovcu, iza Jankomirskog mosta.

Riječ je dakako o obiteljskom biznisu čiji je vlasnik Dražen Vrljić, koji nam govori kako počeci nisu bili laki ni “plodni”, ali upornost je bila ključan faktor njihovog poljoprivrednog uspjeha.

“Moja ideja nastala je prije 8 godina, kada sam počeo lubenice sam sijati i prodavati. Nije bilo nikakvog uspjeha i pomaka na početku, čak mogu reći da se nikakav pozitivan ishod nije nazirao na vidiku. Naša parcela se nalazi uz kuću pa možemo reći da nam je iz tog razloga lakše nadzirati sve”, objašnjava pa dodaje kako u obiteljskom poslu sudjeluje i supruga Helena, ali i djeca.

Samoposluga

Tvrdi i kako su posljednjih godina lubenice izrazito kvalitetne, a otkrio nam je i tajnu. “Naše lubenice su posebno sočne jer ih sijemo u više turnusa, tj. pravim sam svoje presadnice. Prošle godine su prve lubenice urodile 5. kolovoza, a ove godine nešto ranije 25. srpnja”, govori.

OPG Helena Vrljić poseban je i jer nudi svojevrsnu samoposlugu. Naime, moguće je doći na imanje i ubrati svoju sočnu lubenicu. Ranije su vršili i dostave, no sada to više nije ni potrebno, jer kupci sami dolaze.

“Naše lubenice su teške 10 do 12 kilograma, ovalne su i lako stanu u hladnjak. Osim toga prodajemo i kukuruz šećerac, dinje i rajčicu, ali to je tek 10% naše prodaje, većinsku prodaju čine upravo lubenice”, ističe.

Cijena kilograma lubenice je i više nego pristupačna, a iznosi 3 kune po kilogramu. 

Online usluga

Usred pandemije koronavirusa i preventivnih mjera koje su zatvorile tržnice, razvile su se brojne alternative u digitalnom obliku. Tako su neki OPG-ovci zakinutih ovom odlukom svoj put do kupca odlučili potražiti online prodajom, a OPG Vrljić ističe da se jedan dio njihovog poslovanja isto svodi na takvu vrstu prodaje.

“Primjetio sam prednosti digitalne prodaje, pa se čak na poslu u firmi znam našaliti da voće poberem također putem mobilne aplikacije. Šalu na stranu, živimo u digitalnom vremenu, ali zemlja se neće obraditi sama, tu je potreban mukotrpan rad”, objašnjava Vrljić.

Berba ovih sočnih lubenica još traje, a sezona im je do kraja rujna, stoga požurite!

Foto: Facebook
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info


Komentari