(FOTO) Materijal reciklira, inspiraciju pronalazi u prirodi, a od metala stvara mala remek djela: Ovaj Zagrepčanin stoji iza Silver Path nakita

Foto: Privatan album

Nino Hiveš, 29-godišnji je Zagrepčanin s Črnomerca koji stoji iza brenda koji se bavi proizvodnjom i prodajom srebrnog nakita, SilverPathJewellery. 

Riječ je naime o ručno rađenom nakitu od srebra i srodnih metala u kombinaciji s dragim i poludragim kamenjem. “Silver Path, Srebrni put, je put koji gradim i ostavljam iza sebe radeći nakit iz srebra”, govori nam Hiveš koji ističe kako je u ovaj posao ušao jer želi pružiti alternativu masovno proizvedenom nakitu. “Moj nakit je ručno rađen po mjeri i željama kupca i samim time je unikat. Svakog kupca uključujem u proces dizajna i personalizacije te ga informiram kako voditi brigu o metalu”, ističe.

Foto: Privatan album

Iako je riječ o jako mladom brendu koji se na zagrebačkim ulicama pojavio tek početkom svibnja, ovaj mladić daleko je od amatera. Završio je naime studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti, a ističe kako kiparsko znanje spaja s vještinom naučenom na odsjeku Dizajn metala u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Radi ono što voli

Otkriva nam kako mu manipulacija metalom dođe kao ispušni ventil pa ima osjećaj kao da meditira, a inspiraciju za kreacije pronalazi prvotno u prirodi. “Inspirira me priroda jer u sebi sadrži neiscrpan izvor interesantnih linija, struktura i pokreta. Isto tako inspiraciju asocijativno pronalazim na neočekivanim mjestima, zato uvijek nosim olovku i papir”, rekao je.

No, da Hiveš voli eksperimentirati pokazuje i krajnji rezultat njegova rada. Najpopularniji proizvod mu je, tvrdi, Blue drop linija nakita s umetkom od tirkiza, ali njemu omiljena kombinacija pak spoj je metala, prvotno bakra i srebra. “Jako su kontrastni tako da jedan naglašava boju i sjaj drugoga i obratno”, govori.

Foto: Privatan album

Dakako, spajanje bilo kakvih materijala nije “mačji kašalj”, a svaki predmet zahtijeva više ili manje vremena. “Neke ’brze’ ideje zahtijevaju sate izvedbe, a neki radovi traže više vremena tijekom razrade. Meni je osobno najzahtjevnija ugradnja kamena u metal jer taj dio posla ne oprašta pogreške, a dolazi pri samom kraju izvedbe. Kada dođe do pogreške, kreće se skroz ispočetka”, navodi.

Foto: Privatan album

Srebrna čar

Hiveš nam otkriva i kako radi isključivo s 925 srebrom, a objasnio je i zašto. “Ono je podatno za oblikovanje, ima visok sjaj, manji su slučajevi alergije na taj metal te je srebro pristupačniji metal od zlata”, ističe.

Materijal nabavlja u obliku ploče i žice iz rafinerije plemenitih metala i preko interneta, a svoj materijal tijekom izrade reciklira. “Sakupljam komadiće koji su višak i srebrnu prašinu koja nastaje turpijanjem i piljenjem pa to rastalim i pripremim u oblik za ponovno korištenje u izradi”, govori.

“Osim srebra, koristim bakar i mesing. S obzirom da su bliski po svojstvima, a jeftiniji su od srebra, koristim ih za probu odnosno s njima isprobam dio procesa izvedbe”, tvrdi.

Foto: Privatan album

U konačnici, njegov unikatan nakit moguće je nabaviti putem webshopa, a cijene istoga kreću se od 250 kuna na dalje. Sve informacije moguće je dobiti i putem društvenih mreža, a Hiveš je dostupan putem Facebooka ili pak Instagrama.

Foto: Privatan album


Komentari