(FOTO) Maja i Mario vratili su osmijeh građanima: Upoznajte idejne začetnike koji se kriju iza omiljenog zagrebačkog dućana

FOTO: Ivan Klindić

Maja i Mario Žamboki odlučili su odličnim projektom građanima vratiti osmijeh i u tome svakodnevno i uspjevaju

Sigurno ste čuli za Žabac Food Outlet, sada već kultni ekološki koncept dućana koji Zagrepčani obožavaju i koji je u kratkom vremenskom roku postao prava senzacija, što u glavnom gradu, što u cijeloj Hrvatskoj.

Naime, upravo ovdje građani mogu za znatno nižu cijenu – i to po više od 90% – dobiti kvalitetne proizvode velikih brendova, što je najznačajnije za uštedu u njihovom kućnom budžetu.

No, ovo nije samo običan dućan već start up kompanija u kojoj se prodaje štok – višak robe proizveden u tvornicama, lom – proizvodi koji su oštećeni u proizvodnji ili kojima nije dobra ambalaža, te rok roba – proizvodi pred isteka roka trajanja. Riječ je o ispravnim zdravstvenim namirnicima koje do trgovine dolaze službenim distributivnim materijalima.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Ispred svog vremena

Iza ovog inovativnog i hvalevrijednog projekta kriju se poduzetni supružnici Maja i Mario Žamboki. S ovim su projektom krenuli prije godinu i pol dana kada su shvatili da se u Hrvatskoj godišnje uništi gotovo 400 000 tona hrane koja se nije prodala. Shvatili da bacanje hrane nije prihvatljivo te da se tako iscrpljuju prirodni izvori i zagađuje se okoliš, a Mario, koji ima 30 godina iskustva u trgovini, došao je na ideju da otvori ovakav tip food outleta.

Na samom početku bilo je, kažu, teško probiti se jer su velike firme i brendovi isprva bili skeptični, no tada su, govore nam supružnici, shvatili da bolje da se hrana ne baca i da je u fokusu svega prvenstveno zaštita okoliša i tako prepoznali dobrobiti i prednosti genijalnog projekta u kojem je zadovoljstvo obostrano.

Oduševljeni kupci

Sami kupci reagirali su odlično i od prvog trenutka su oduševljeni jer u Žapcu po jeftinijoj cijeni mogu naći ono što u većim dućanima košta puno više. Dućan je svakodnevno pun, kupuju svi – od školaraca do umirovljenika – nova roba stiže svaki dan, a ono najbolje – nijedan proizvod se ne baci i sve što dovezu u dućan prodaju. Firme im šalju i proizvode koje se ne mogu prodati, što u Žapcu nije slučaj.

Kao primjer su naveli i sredinu špeka čiji su se krajevi bacali, a sada ih kupci mogu naći na policama njihova dućana. Imate želju za slatkim ili pak tuku želite “utopiti” u alkoholu? Ovdje ćete naći poslastice iz Kraša i Milkine čokolade, ali i litru piva za 4 kune, kao i sve ostale potrepštine uz koje ćete po najpovoljnijim cijenama napuniti frižider i razveseliti svoje ukućane.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Na dvije lokacije

Njihov dućan trenutno se nalazi na dvije lokacije – jedan u samom centru na počeku Tkalčevićeve ulice i na Trešnjevci u Tratinskoj 80a, gdje je prostor puno veći, a samim time i ponuda proizvoda.

No, priča o Žapcu ovdje ne staje. Naime, Maja i Mario najavili su da će sljedeće godine, najkasnije do Uskrsa, otvoriti novu poslovnicu, ovoga puta u Novom Zagrebu ili Dubravi, ovisno o tome gdje nađu najprikladniji i najbolji prostor.

Ovi kreativni i poduzetni supružnici žele se proširiti na cijelu Hrvatsku, a smatraju da se, ako u tomu uspiju, hrana uopće više neće bacati. Također, plan im je proširiti se i van granica Lijepe naše, a u tijeku je značajna suradnja sa Slovenijom.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Dućan radi od od ponedjeljka do subote od 7 do 21 sat. Ovdje većinom rade mladi ljudi, od stalnih djelatnika do studenata, ali i školaraca koji ovdje mogu obaviti praksu. Početna plaća je 3.500 kuna, a može rasti i do 7.000 kuna. Uz to, njihovi djelatnici ne rade nedjeljom niti blagdanima pa ovaj projekt samim time dobiva još ljepšu dimenziju jer osim što se hrana ne baca i najvažnije je očuvanje okoliša, važan im je i kvalitetan i kolegijalan odnos s djelatnicima.[/box]
FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Deterdžentomat

U dućanu na Trešnjevci spremaju novitet koji će zasigurno još više oduševiti građane već početkom sljedeće godine. Riječ je o deterdžentomatu, aparatu na kojem će prodavati šest deterdženta raznih vrsta: deterdženti za rublje, suđe, sanitarije, omekšivač, stakla i univerzalni.

Suradnju su ostvarili s hrvatskom tvornicom Labud, našom najboljom tvornicom sredstava za pranje, kozmetičkih i kemijskih proizvoda, od koje će kupovati u bačvama od po 50 litara, čime će ujedno eliminirati nepotrebne ambalaže.  Boce će građani moći kupiti i u dućanu, no Maja i Mario preferiraju da dođu sa svojima upravo zbog – zaštite okoliša.

Supružnici Maja i Mario Žamboki započeli su nevjerojatnu evoluciju u trgovini i zaštiti okoliša, kojom su ujedno najviše pomogli Zagrepčanima, pokazavši da su gotovo ispred svoga vremena, stoga ne sumnjamo da zapravo tek na početku i da nas nove ideje tek čekaju.


Komentari