FINALE PRESTIŽNOG NATJECANJA: Proglašeni najbolji regionalni baristi, trijumfirao Šibenčanin

Foto: Press

Uoči Međunarodnog dana kave, koji se obilježava 1. listopada, održano je finale najdugovječnijeg regionalnog barističkog natjecanjaFranck Barista Contest.

U veliko finale kvalificiralo se deset najboljih barista iz regije, a ovogodišnju titulu najboljeg osvojio je Tomislav Stančić iz Šibenika, a time i atraktivnu glavnu nagradu – kultni profesionalni espresso aparat La Marzocco Linea mini Black&Wood edition, jedan od najcjenjenijih espresso aparata na svijetu, u vrijednosti od 36.000 kn.

Foto: Press

Drugo mjesto osvojila je Tjaša Rogelj iz Ljubljane, dok je trećeplasirana Lejla Krasnić iz Sarajeva uz nagrade od 6.000 kn, odnosno 3.000 kn na potrošačkoj kartici. Utješna nagrada za sve ostale sudionike bio je Motta kofer s opremom za bariste.

Natjecatelji su radili s novim espressom koji je i premjerno predstavljen ovom prilikom. Riječ je o premium mješavini – 130 Years Specialty Blendu, koji je specijalno pržen u povodu 130 godina poslovanja Francka, a koji potpisuje Vesna Mihatov, direktorica istraživanja, razvoja i kontrole kvalitete u Francku, ujedno i osjetilni sudac na ovogodišnjem natjecanju.

Foto: Press

Pobjednicima ovogodišnjeg natjecanja nagrade je uručio voditelj barističkog tima Domagoj Perić iz Francka koji je pritom istaknuo: „Današnja baristička scena izuzetno je dinamična i kreativna i ima jasan fokus – podizanje razine kvalitete espressa i ostalih napitaka od kave u ugostiteljskim objektima, a ovo itekako prepoznaju i cijene ljubitelji kave. Ponosni smo što smo u ovih šest godina održavanja Franckovog barističkog natjecanja i više od 15 godina od osnivanja naše barističke akademije, dali svoj doprinos u postavljanju visokih kriterija za kvalitetu kave i jačanje zajednice profesionalnih stručnjaka za espresso koji svoje znanje i vještine spremno prenose na mlade talente“.

Naime, Franck je od prošle godine započeo i s provedbom novog programa „Franck Barista Coffee Inspiration“. Radi se o suradnji sa srednjim ugostiteljsko-turističkim školama i regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kroz posebno osmišljen program profesionalnih barističkih edukacija za učenike i nastavnike što je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Tehnički i osjetilni sudci koji su ocjenjivali sposobnost i umijeće natjecatelja u pripremi espressa, cappuccina s latte art tehnikom te dva napitka s vlastitim potpisom gdje se posebno evaluirala kreativnost.

Foto: Press

Stručni žiri ovogodišnjeg natjecanja činili su vrhunski stručnjaci i dugogodišnji poznavatelji kave. Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barista i tehnički sudac, trener s brojnim strukovnim nagradama te jedan od osnivača i stalnih sudaca natjecanja Sarajevo Latte Art Challenge. Jedan od najpoznatijih barmena i somelliera u regiji te finalist hrvatskog MasterChefa Filip Pleteš, ocjenjivao je napitke s vlastitim potpisom, dok je latte art vještine natjecatelja procjenjivao Sanin Kadić, višestruki pobjednik brojnih domaćih i regionalnih latte art natjecanja. Sudionici su imali priliku kušati dva zanimljiva napitka pripremljena posebno za ovu priliku – Craft APA pivo s cold-brew Kenya kavom, koji je razvijen s homebrewericom Klarom Gelo iz Francka te koktel s ginom i Superiore čajem od kamilice i meda koji potpisuje Bruno Lerotić iz L’erotic kuće začina i gina.

Foto: Press

Ekskluzivni 130 Years Specialty Blend Slavljeničko izdanje nove Franck Specialty kave donosi visoko kvalitetni blend, koji se sastoji od kava iz četiri različitih origina: 40% Peru Finca Rosenheim, 25% Colombia El Diviso Yellow Bourbon, 25% Mexico Las Chicharras i 10% Nicaragua Flores del Café Womens Project. Svaka od ovih kava doprinosi bogatstvom okusa koje očaravaju svojim svilenkastim tijelom uz note kakaa i brazilskog oraščića, dodatnoj rapsodiji okusa doprinijet će note trešnje, naranče, papaje, suhog voća i grožđica, dok će delikatne cvjetne note s kardamomom i đumbirom u aftertasteu, zaokružiti bogatu paletu doživljaja. Kava je dostupna u Franck Experience Storeu u Zagrebu i na Franck webshopu.


Komentari