Drastičan rast cijena: Poskupljuje voće, povrće, maslac i orasi, cijene rastu i do 300 posto

freestock

Cijene voća i povrća već su osjetno porasle u odnosu na prošlu godinu.

Mraz, suša i tuče te požari i poplave koji su ovog proljeća i ljeta harali Hrvatskom utjecali su na urod voća i povrća, a samim time i na njihovu cijenu. Stoga voćari, povrćari i ostali proizvođači najavljuju drastičan skok cijena, posebno uoči Božića.

Cijene voća i povrća već su osjetno porasle u odnosu na prošlu godinu – jabuke su skuplje i do 200 posto. Ali ne poskupljuje samo voće – cijena maslaca porasla je na području cijelog EU-a za 50 posto, a javlja se i nestašica mlijeka, piše Glas Slavonije.

 

Glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković najavio je kako će pred Novu godinu cijene voća dodatno porasti minimalno 60 do 70 posto, a nakon Nove godine, u odnosu na prošlu, i do 100 posto, pri čemu se misli na jabuke, kruške i mandarine.

“Trgovački lanci prodaju jabuku već po 3,99 kuna, no to je već trulo ili lanjska berba, vani se tako prazne hladnjače. Poskupljenje struje, dakako, jedan je od razloga većih cijena jer je koristimo za hladnjače i drugo”, kazao je za Glas Slavonije.

Za potrošače dobre vijesti nemaju ni povrtlari, koji ističu kako je do skoka cijena već došlo, ali i kako poskupljenje neće stati.

Kilogram cvjetače tako je 15 kuna, kao i salata, koja je trebala koštati od 10 do 12 kuna, kupus na vreće je tri kuna kilogram, paprika je otišla gore i sada je osam, začinska paprika bila je 100, a sada je 120, krumpir se na veliko prodaje za tri, a inače je bio dvije, pa i kunu i pol. Ići će i do 4 kune.

 

 


Komentari