DOVELA JU JE LJUBAV Irina je Rusiju zamijenila Hrvatskom, a pjevanje s pletenjem

Irinu je ljubav prema Hrvatu, za kojeg se udala, iz daleke Rusije dovela u Hrvatsku. Tamo je radila kao voditeljica proizvodnje u tvornici sladoleda, a večeri je rezervirala za svoju veliku ljubav; pjevanje. Dolaskom u Hrvatsku, stvari su se presložile, a 36-godišnjakinja je otkrila još jedan svoj talent.

‘Živim u lijepom mjestu Brckovljani iza Dugog Sela. Prije šest godina ja i sin smo došli živjeti u Hrvatsku iz malog grada Bor koji se nalazi na lijevoj obali velike rijeke Volge, blizu poznatog ruskog grada Nižnij Novgorod. Kada sam došla u Hrvatsku promijenila sam život u potpunosti, jer nisam se samo preselila daleko od svega što sam radila i imala, nego sam jednostavno počela život ispočetka: novi dom, novi ljudi, novi jezik, sve je novo’, ispričala je za Zagreb.Info.

Irina je imala potrebu ispuniti prazninu koja je nastala prestankom pjevanja, željela je ponovno stvarati i raditi nešto unikatno. ‘Nedostajalo mi je da opet mogu stvarati i raditi nešto lijepo. Sjetila sam se da me nekada davno moja baka naučila plesti – tako sam počela raditi jednostavnije predmete (čarapice i kapice za bebe) te korak po korak, tijekom četiri godine rada s iglama, došla sam do izrade kvalitetne i lijepe odjeće’, dodaje.

‘Sada pletem razne modele kapa, čarape, različite veste, kardigane. Pletenje odjeće rukama nije jednostavno i nije brzo, za jednu kapu treba mi od četiri do osam sati, ovisno o modelu. Kad ne bih imala obiteljskih obaveza i posla po kući mogla bi plesti 24 sata na dan, ali obično se na tri do četiri sata u danu kada se bavim pletenjem’, priča.

Smatra kako njezino vrijeme tek dolazi, jer se u Hrvatskoj još uvijek u potpunosti ne prepoznaje vrijednost ručnog rada i većinom nije naglasak na visoko kvalitetnim, prirodnim materijalima. ‘Sve što radim, radim s toliko ljubavi! To više nije samo moj posao jer uživam u stvaranju. Pletem samo od iznimno kvalitetnih materijala. I sviđa mi se što na kraju procesa moja pletena kapa izgleda ljepše nego u bilo kojom dućanu’, sa zadovoljstvom zaključuje Irina.


Komentari