DOMAĆI KREATIVCI U SRCU ZAGREBA: U Tomićevoj se smjestio dućan u kojem ćete pronaći savršen poklon s hrvatskim potpisom!

Take me home

Zagrebačka profesorica psihologije i engleskog jezika Ranka Grgić Posavec svoju ljubav prema dobrom dizajnu i kvalitetnim proizvodima pretočila je u malu oazu predivnih poklona s hrvatskim potpisom. Tako je nastao simpatični dućan Take me home koji se smjestio u samom srcu Zagreba, u Tomićevoj 4. Vlasnica Ranka u intervjuu za Zagreb.info otkrila nam je sve o pokretanju tog biznisa.

Kako ste došli na ideju otvaranja gift shopa?

Ideja se rodila još davne 2011. sa željom da se domaći dizajn i proizvodi približe širem tržištu i da se na jednom mjestu okupe lijepi, pametni i funkcionalni proizvodi naših kreativaca. Gift shop u Tomićevoj otvoren je 2013. godine i od tada do danas količina domaćih brendova i zadovoljnih kupaca kod nas stalno raste.

Take me home

Što sve imate u ponudi?

U ponudi se nalaze proizvodi za dom poput ručno rađene keramike poznatih domaćih imena, podmetača, kuhinjskog tekstila, drvenih proizvoda, posuda za biljke, zatim pokloni za djecu poput slikovnica, bojanki, pastela, didaktičkih igračaka, heklanih mekanaca i društvenih igara. Također imamo zaista velik izbor kvalitetnog nakita 12 domaćih brendova za različite ukuse i džepove, dizajnerske majice u potpunosti proizvedene u Hrvatskoj, kuharice, bilježnice, ilustracije, te nešto suvenira poput magneta i razglednica, za koje posebno pazimo da su svi naše proizvodnje i kvalitetnog dizajna.

Kako nabavljate proizvode?

Trenutno imamo više od 70 dobavljača, sve malih domaćih brendova koji svoje proizvode rade ili ručno ili u vrlo malim serijama. Od tog broja čak je oko 80% kreativnih žena čiji rad podržavamo. U početku smo proizvode pronalazili na dizajnerskim izložbama i događanjima, sada je to više online, a često nam i autori sami nude svoje proizvode.

Take me home

Što vam se najbolje prodaje? S kakvim upitima vam dolaze muški/ženski kupci?

Prije pandemije najbolje nam se prodavao nakit, a sada kada su ljudi više kod kuće, a manje izlaze pa je to uglavnom keramika i proizvodi za kuću. Iako su dobar dio naših kupaca žene, koje kupuju za sebe, za prijateljice, vjenčanja, djecu, rođendane, jako se trudimo da ne zanemarimo i našu mušku publiku, te se trudimo uvijek imati i zanimljive muške poklone poput kravata, leptir mašni, majica, pljoski, muške kozmetike, zabavnih ilustracija, novčanika, privjesaka za ključeve. Dečki dolaze po poklone za svoje cure i žene, ali i za prijatelje i sebe. Dobar dio naših kupaca čine i oni koji šalju ili nose poklone svojim prijateljima ili rođacima u inozemstvo pa žele pokloniti nešto lijepo i originalno hrvatsko.

Što biste preporučili našim čitateljima kao poklon za rođendan?

Našim kupcima preporučujemo da kupe ono što bi osobu koja ima rođendan razveselilo. To može biti nakit ako znate pogoditi ukus, neka lijepa šalica iz koje će ujutro piti kavu ili čaj, biljka koju može posaditi u lijepu teglicu, društvena igra koju može igrati s prijateljima. Imamo i jako lijep izbor čestitki za sve prigode, s odličnim ilustracijama naših dizajnera.

Take me home

Jeste li zadovoljni prodajom i imate li u planu širenje na još nekoliko adresa?

Kao i većini trgovina koje ne prodaju hranu ili lijekove, prodaja nam je tijekom pandemije znatno pala, posebice jer nije skoro uopće bilo stranih posjetitelja koji inače čine oko polovice našeg prometa. No, naši domaći kupci su nam ostali vjerni, zbog čega smo im neizmjerno zahvalni i zaista su nas podržavali kroz ova teška vremena. Vjerujemo da ćemo se polako vratiti na dobru prodaju koju smo ostvarivali u godinama prije COVID-a, a otvaranje novih dućana za sada će pričekati bolja vremena.

Take me home

Umjesto širenja maloprodajnog lanca, mi smo odabrali širenje kroz vlastitu proizvodnju, tako što smo od 2018. godine do danas proizveli vlastitu liniju dizajnerskih suvenira pod imenom Croatian lace kojom promoviramo ljepotu i tradiciju hrvatske čipke i čipkarstva na uporabnim proizvodima poput kuhinjskog tekstila, podmetača za čaše, bilježnica i džepnih ogledala s vrlo detaljnim otiskom motiva hrvatske čipke. Ova mini kolekcija se pokazala vrlo popularna, te se odlično prodaje kako u našoj trgovini tako i u našim partnerskim koncept trgovinama u Splitu, Hvaru, Visu, Rovinju i Vrsaru.

Komentari