Dobre vijesti za ljubitelje devete umjetnosti: Tik do kina Europe otvara se nova striparnica!

Torpedo Comics Zagreb, nova knjižara posvećena stripovima, otvara se ovoga petka, 31. srpnja, u zagrebačkom Prolazu sestara Baković, tik do kina Europa.

“Ideja o otvaranju vlastitoga prostora za sve ljubitelje devete umjetnosti i one koji će to tek postati nastala je organski”, pojašnjava Slaven Gorički, direktor međunarodnog festivala stripa CRŠ Zagreb Comic Con i vlasnik knjižare. “Proizašla je iz višedesetljetnih aktivnosti Udruge Crtani romani šou i želje za nastavkom priče oko samog festivala, na kojem su gostovali neki od najpoznatijih autora stripa na svijetu, a čija nam tri dana godišnje ponekad nisu dovoljna za sve što bismo na području popularizacije stripa i razvoja publike htjeli ostvariti.”

Striparnica će nuditi velik izbor stripova za najširu publiku: od albuma domaćih autora poput Krešimira Biuka i Josipa Sršena i prijevodnih naslova u izdanju Udruge CRŠ, preko brojnih europskih i američkih grafičkih romana koji se danas ubrajaju u visoku književnost, što je čest slučaj s izdanjima nakladnika Fibra, do tzv. kiosk izdanja.

“Kroz godine smo sakupili velik broj originalnih crteža, ilustracija i natiskali plakata i majica u suradnji s domaćim i stranim partnerima, velikim brojem crtača iz Europe i Amerike koji su gostovali na festivalu i njihovim izdavačima. Tu su Stan Sakai, autor stripa o zecu samuraju Usagi Yojimbo koji je nedavno dobio narudžbu Netflixa za animiranu seriju, zatim François Boucq, crtač poznatog stripa Bouncer za koji scenarij piše Alejandro Jodorowsky, i drugi. 

Imamo i puno originala najvažnijeg crtača Alana Forda, Magnusa, originalne table Zagora s potpisom legendarnog Galliena Ferrija, kao i plakate i grafike, i crteže i originalne pasice Modesty Blaise. Enrico Romero, crtač Modesty Blaise nakon Jim Holdawaya gostovao nam je Zagrebu na vrlo posjećenom predstavljanju. Imamo nekoliko tabli s njegovim potpisom i neke raritete. Sve ćemo to izložiti i ponuditi”, govori Gorički.

Prostor opremljen posebnim policama i ladicama namijenjenima za što ugodnije iskustvo razgledavanja knjiga i drugih izloženih predmeta ima prostoriju u kojoj će se, jednom kad to bude moguće s obzirom na situaciju oko koronavirusa, priređivati izložbe, razgovori s autorima, radionice crtanja i pisanja scenarija za stripove – aktivnosti koje su se inače odvijale u sklopu strip-festivala ili Interlibera, a za koje se interes stalno pojačava.

Udruga CRŠ za ljeto najavljuje i izlazak nekoliko atraktivnih naslova u vlastitom izdanju. Tako bi se u prodaji uskoro trebao naći novinski Spider-Man Stana Leeja, kao i Miles Morales: Ravno iz Brooklyna, strip o novom Spider-Manu koji je inspirao za Oscara nominirani animirani film Into The Spiderverse. Od ostalih prijevodnih izdanja CRŠ-a stižu i Manarin Caravaggio, Stranac Jacquesa Ferrandeza (adaptacija romana Alberta Camusa), novi naslov iz bogate bibliografije talijanskog autora Zerocalcarea, nova knjiga novinskih pasica Tarzana i mnogi drugi.

Svečano otvorenje striparnice trajat će dva dana, u petak i subotu, a tom prigodom kupce očekuju prigodni pokloni i popusti, od kojih će neki potrajati sve do početka novoga izdanja Zagreb Comic Cona, najavljenog za 25. rujna ove godine.


Komentari