DAŠAK JAPANA U ZAGREBU! U galeriji kvART posjetite izložbu našeg umjetnika pa promotrite posljednjih 30 godina stvaralaštva njegovim očima

Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Westgate Shopping City i u vrućim ljetnim danima donosi poslastice za sve svoje posjetitelje pa tako tijekom kolovoza u galeriji kvART možete uživati u novoj izložbi umjetničkih radova.

Izložba Retrospektiva 1991.-2021. obuhvaća odabrane radove Alfreda Krupe iz perioda od 1991. godine do danas, a iznimna značajnost ove izložbe je upravo u širokom rasponu umjetničkih radova koje ona obuhvaća. Izložba će biti otvorena svaki dan, od 10 do 21 sat, a ulaz se ne naplaćuje.

Kako smo imali priliku čuti prilikom otvorenja ove izložbe, odabrane slike, crteži i grafike poznati su i cijenjeni Krupini radovi koji prate umjetnikov interes kroz različite motive, tehnike, formate, upotrijebljene slikarsko-crtačke alate i materijale.

“Iznimno nam je drago što u galeriji kvART imamo priliku ugostiti renomiranog umjetnika čiji radovi krase najprestižnije svjetske galerije i muzeje”, poručio je na otvorenju Marko Župa.

Inače, Alfred “Freddy” Krupa rođen je 1971. godine u Karlovcu, a diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine. Već 1998/1999. studira Japansko slikarstvo tušem kao prvi hrvatski akademski slikar nagrađen postdiplomskom istraživačkom stipendijom Vlade Japana.

Boravak u Japanu na njega je dakako utjecao, a Vranaković govori kako je zbog toga reducirao formu u duhu zenovske jezgrovitosti, “a dramatične životne okolnosti njegovom su likovnom govoru dale specifičnu, zapadnjačku ekspresivnost, koja Krupinim novijim radovima daje neposrednu izražajnost kakve u pravilu nema ni u tradicionalnom, ni u suvremenom slikarstvu tušem”.

Radovi Alfreda Krupe zastupljeni su i u nizu značajnih međunarodnih muzejskih zbirki uključujući Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, TATE u Londonu, Šleski muzej u Katowicama, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu i mnogim drugima. Izložba će u galeriji kvART biti otvorena do 29. kolovoza.

Komentari