DAŠAK FRANCUSKE U BAŠTIJANOVOJ: Upoznajte mladu Zagrepčanku koja izrađuje najposebnije slastice u gradu!

Macarons by Marija (Foto: Instagram)

Jeste li znali da u Zagrebu možete probati vrhunske francuske slastice? Za to je zaslužna 27-godišnja Marija Jelačić koja je već četiri godine vlasnica jedne od zasigurno najposebnijih zagrebačkih slastičarnica Macarons by Marija.

Kako se odlučila na takav potez, koliko je izazovno biti slastičar u Zagrebu i koji je macaron najpopularniji, samo su neka od pitanja o kojima smo razgovarali u intervjuu.

Kada se rodila ljubav prema slasticama i koji je bio tvoj prvi desert?

Ljubav prema slasticama rodila se u 6. razredu i moj prvi desert su bile palačinke i puding od čokolade. U 7. razredu sam već na veliko tamburala po čupavcima i zaher torti, i iskreno od tada ih nisam pekla. Rekla sam si da sam ih položila i da je vrijeme za kompliciranije i zanimljivije kolače.

Kada i kako si došla na ideju otvaranja vlastite slastičarnice?

Nakon što sam dobila otkaz, i otišla na burzu, te razmišljala kako dalje, shvatila sam da me ne ispunjavaju uvjeti ni način rada u nijednoj zagrebačkoj slastičarni jer tada, prije šest godina, pojam francuskog slastičarstva je bila nepoznanica.

Koliko je to promijenilo tvoj život? Jesi li imala podršku roditelja i prijatelja?

Macarons je od mene napravio kompletnu osobu i mogu mu biti zahvalna što me ‘gura’ kroz život u pozitivnom smjeru. Tip sam osobe koja ide glavom u zid pa kako bude, jer ako ne pokušaš nećeš znati, ali kažu da sam rođena pod sretnom zvijezdom jer se sve uvijek nekako dobro posloži u moju korist.

Kao i svaki brižan roditelj, i moji su bili vrlo skeptični pri mojoj odluci o otvaranju slastičarne, ali nakon nekog vremena su primijetili da me ono ispunjava i da ne bacam vrijeme u vjetar.

Macarons by Marija (Foto: Instagram)

Zašto baš macaronsi?

Željna novih pustolovina i avantura, proučavala sam što je aktualno u svijetu, ali ne i kod nas. Tu sam priliku upravo vidjela u njima. S obzirom da me na prvu nisu osvojili svojim bojama, okus je bio ključan. Naravno, degustirala sam macaronse i od konkurencije te zaključila da je vrijeme da se ponuda u Zagrebu upotpuni slastičarnom samo specijaliziranom macaronsima.

Koliko je teško/jednostavno biti kreativan pri izradi te slastice? Koliko vrsta ima u ponudi?

Trenutno u stalnoj ponudi imamo 30 okusa, a tu i tamo se zaleti koji dan i okus, dva više. Za izradu macaronsa je potrebna vrlo smirena ruka, koncentracija, točna gramaža, praksa i puno ljubavi. Moraš biti dobar poznavatelj smjese, jer bez obzira na točnu gramažu, uvelike može ovisiti o vlažnosti badem brašna, šećera u prahu, starosti bjelanjaka, temperaturi i vlazi u zraku. Ukoliko jedan od nabrojenih produkata nije kako treba velika vjerojatnost će biti da ni macaronsi neće ispasti pravilno.

Macarons by Marija (Foto: Instagram)

Koji ti je najdraži macaron, a koji najtraženiji?

Ja sam ona od rijetkih slastičarki koja ne voli slatko, ali ih obožava izrađivati. Da me se pitalo prije pola godine koji mi je najdraži okus rekla bi kava/tiramisu i ostajem pri tome, ma da sam nekada bila najveći obožavatelj čokolade. Ne mogu izdvojiti pojedinačno najtraženiji okus, jer se iz slastičarne više ne izlazi minimalno bez 10ak komada, pa se tu nađu razne voćne i čokoladne kombinacije.

Što je najizazovnije u slastičarskom poslu?

Sretna sam što nemam konkurenciju, točni možda i imam, a i da ne znam, jer se ne opterećujem tuđim radovima, slušam svoju publiku i poštujem njihove pohvale tj kritike. Najizazovnije za sebe bi istaknula komunikaciju s klijentima,. Obožavam taj dio posla, ali nažalost, zna se dogoditi da zaluta osoba koja te ‘izmrcvari’ sa pitanjima, zahtjevima i prohtjevima, kojoj ideš maksimalno niz dlaku i na kraju ne naruči ili naruči svega par komada i na njih traži popust. Srećom, manjina ih je takvih.

Macarons by Marija (Foto: Instagram)

Izrađuješ/prodaješ li još neke slastice?

Prije mjesec dana svoju trgovinu od 20-ak kvadrata sam pretvorila u slastičarnu sa 15 sjedećih mjesta. Ujedno je i pet friendly. Ovoga puta nisam željela biti još jedna slatka ružičasta slastičarna u gradu, već se vodila minimalizmu i jednostavnošću prostora tako da prevladavaju crna i siva boja s dodacima zlatnih uzoraka. Ponudu deserta uz macaronse obogatila sam truflessima, mini tartovima i canelima koje bi željela posebno istaknuti s obzirom da u Hrvatskoj još nisu viđeni u slastičarnama.

Nešto više o njima; Canele su prije svega francuska slastica koju ćete negdje pronaći pod nazivom s jednim ili dva.

Glavni sastojci su vrhnje, jaja, maslac, med, brašno i neizostavni crni rum. Iznutra podsjećaju na našu tradicionalnu kremšnitu, dok su izvana premazani pčelinjim voskom zbog čega poprimaju hrskavost i tamnu boju. Termička obrada traje 48 sati, a punjena su različita. Trenutno ćete kod nas pronaći u 5 okusa; vanilija, limun, mak višnja, pistacija malina, badem maslac i Nutella. Uz deserte uvela sam specialty kavu Nik Orošija, našeg poznatog kavopije i stvaralaca iste. Osim kave, u Macaronsu ćete pronaći Harissa čajeve i cijeđene voćne sokove.

Macarons by Marija (Foto: Instagram)

Koji su ti planovi za budućnost?

Kroz naredne dvije godine zamišljam jednu veliku Macarons slastičarnu, smještenu u prirodi. Tada bi ponudu obogatila s još 3-4 deserta koja imam u umu kroz godinu dana staviti u stalnu ponudu i uvesti brunch. Vjerujem da ću si želju ispuniti do svoje 30-te a onda se malo povući i prepustiti svoje mjesto mlađoj generaciji. Do tada, pozivam vas sve u Baštijanovu na kavu i kolačiće.


Komentari