‘Black Friday’ kuca na vratima! Državni inspektori najavljuju kontrole, evo gdje su trgovci najviše griješili!

Pixabay

BLACK FRIDAY ili CRNI PETAK i ove godine stiže posljednjeg vikenda u studenome, a Državni inspektorat kreće u nadzor sniženja tijekom Crnog petka.

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata pojačano nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom „BLACK FRIDAY“ ili „CRNI PETAK“, izvijestili su iz Državnog inspektorata.

Pojačani nadzori, osim na dan 27. studenog 2020. godine, obavljaju se već sada te će se obavljati i nakon navedenog datuma, ovisno o oglašavanju od strane trgovaca.

U inspekcijskim nadzorima prvenstveno se nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima određena člancima 32. – 38. Zakona.

Sukladno članku 18. Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a ista prodaja obuhvaća, između ostalog, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, kao i prodaje pri kojima se koriste i drugi nazivi različiti od navedenih, u ovom slučaju „BLACK FRIDAY“ ili „CRNI PETAK“.

Najveće greške hrvatskih trgovaca za Black Friday (i što moraju bolje!)

Kako su se kupci pomamili za popustima, tako su se trgovci posljednjih nekoliko godina pomamili za ponudama, ali na žalost – početničke greške su još uvijek jako česte!

Gdje se griješi i što možemo bolje, otkriva urednik i osnivač Netokracije Ivan Brezak Brtan uz podršku Mastercarda, koji već godinama podržava razvoj internetske trgovine, kao i brojnih stručnih sugovornika.

U podcastu govori o svemu što kao trgovac ili kupac trebate razumjeti kao najveće greške ili najbolje prakse. Primjerice, trgovci se često ne pripreme dobro za Black Friday i najavljuju velike popuste za proizvode koje zapravo nemaju na raspolaganju u dovoljnom broju, što frustrira kupce.

S druge strane, trgovci koji se pripreme provjerit će imaju li zadovoljavajući hosting za povećani promet te osigurati cijelu liniju proizvoda kako bi kupci imali najbolje moguće iskustvo.

Komentari

loading...