Bio&bio na žestokom udaru kupaca: ove detalje niste primijetili

Geograph.org.uk

Poznata trgovina zdrave hrane, često je na udaru kritika zbog visokih cijena no pitanje je kolika je stvarna vrijednost hrane.

Potraga za svježim voćem i povrćem bez pesticida sve je veća. Mnogi su spremni izdvojiti više novaca za namirnice koje nisu tretirane kemijskim sredstvima. Kao jedna od poznatijih trgovina zdrave hrane, često se navodi Bio&bio čije su cijene ponekad astronomske u odnosu na trgovine koje nude proizvode iz konvencionalnog uzgoja.

Trgovina Bio&bio u svom asortimanu nudi certificirane organske robne marke domaćih i svjetskih proizvođača s naglaskom na EKO. Ipak, nekada se nalaze na udaru kritika zbog visokih cijena i lošije kvalitete proizvoda. Postavlja se pitanje koja je realna cijena proizvoda organske proizvodnje i koliko je moguće ‘golim okom’ procijeniti njezinu kvalitetu.

Jedan od primjera je nezadovljni kupac koji je navodno izdvojio gotovo 40 kuna za kruške koje su bile gnjile.

Odgovor trgovine brzo je uslijedio:

‘Molimo Vas prihvatite naše iskrene isprike zbog gnjilih krušaka na policama, njima tamo zaista nije mjesto…Činjenica je da su kruške vrlo osjetljive. Treba bolje obratiti pažnju jer propadaju brzo. Cijena ove određene kulture krušaka je bila nezgodno visoka jer im je nabavna cijena bila zaista visoka, a osjećamo da ih trebamo uvijek imati jer je potražnja velika. Srećom, ova je samo faza međusezone…’

Cijena krušaka u trgovini trenutno je upola manja od gore navedene. Kruške doista jesu osjetljive voćke. Iz istog razloga nisu česte u hiperprodukciji voća kao što je to primjer s jabukama. Njihov je uzgoj zahtjevniji, trunu puno brže od jabuka, potražnja je slabija a za ekološku proizvodnju potrebne su nadoplate raznih potvrda kako biste na kraju dobili certifikat. Cijena bi bila znantno niža kada bi u Hrvatskoj postojao dovoljan broj proizvođača koji bi mogao često opskrbljivati lanac zdrave hrane.

Svježe kruške je uvijek najbolje potražiti za vrijeme sezone te je cijena puno su manja od 40 kuna.

 

Je li Bio&bio toliko skup ?

Visoke cijene u trgovini opravdane su organskom EKO proizvodnjom. Iza cijene proizvoda nalazi se PDV od 25%, cijena samog proizvoda te mnogi drugi parametri. Visoka cijena eko proizvoda proizlazi iz etičnijeg postupanja prema proizvođačima. Ono što nedostaje u cijeloj EKO priči jest nedostatak znanja u široj javnosti po pitanju osnovnih vrsta poljoprivredne proizvodnje.

Konvencionalni poljoprivredni uzgoj često ruši cijenu proizvoda ispod njihove stvarne vrijednosti zbog čega se proizvodi iz ekološkog uzgoja čine puno skuplji. Postoje iskrivljene informacije kojima se ekološku poljoprivrednu proizvodnju stavlja u isti koš s biodinamičkom proizvodnjom, zbog čega šira javnost i dalje vjeruje da se ekološki proizvodi uopće ne tretiraju niti je poznata razlika u vrstama sredstava koja se koriste. Ako je nešto tretirano ne znači automatski da se radi o neekološkim kemikalijama koje su česte u konvencionalnom uzgoju.

Često među kupcima vlada zbunjenost po pitanju tretiranja hrane kemijskim sredstvima. Ipak, najčešće će istaknuti biti EKO znakovi koji predstavljaju ekološku proizvodnju, dok je oznaka Demeter vrlo rijetka slika hrvatskih dućana. U samoj Bio&bio trgovinu postoji nekoliko biodinamičkih proizvoda s oznakom: Demeter. Broj takvih proizvoda nije dovoljno brojan kako bi se cijena mogla usporediti s drugima proizvodima.

 

Po pitanju svježeg voća i povrća, cijene jesu daleko više od ostalih trgovina. Postavlja se jedino pitanje jesu li trgovine zdrave hrane skupe ili je cijena ‘nezdrava hrana’ u drugim trgovinama daleko ispod stvarne vrijednosti.

Najbolji način da budete sigurni u ono što kupujete, jest da uvijek proučavate certifikat te znate što iza njega stoji. Proizvođači voća i povrća u Hrvatskoj još uvijek postoje stoga kada jednom nađete nekoga kome vjerujete, bit ćete sigurniji u ono što kupujete a pritom uštedjeti.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Biodinamička proizvodnja funkcionira jednako kao i organska, no ne upotrebljava pesticide, herbicide i slično, no uz to postoje razne poljoprivredne metode svojstvene samo biodinamičkoj poljoprivredi. Uključuju različit način pripreme polja i komposta te uporabu astrološkog kalendara pri određivanju vremena sadnje i žetve. Riječ je o mjesečevom sjetvenom kalendaru. Pokrenuo ju je 1924. nizom predavanja Rudolf Steiner, koji je rodom iz Donjeg Kraljevca. Danas se označava oznakom demeter. [/box]


Komentari