BACILA SE U NOVI BIZNIS: Popularnoj glumici na ovome bi mogli pozavidjeti mnogi

Foto: Grgo Jelavic/24sata

„Iz moje kuhinje, s ljubavlju“, nova je to kuharica glumice Sanje Vejnović i svrhovita uputa kako dobro, djelotvorno i zdravo pripravljati jela kod kuće. U ova vremena onečišćenja prirode, a nažalost i duha, ovo zdravo upravo postaje imperativ. Nasljeđe i tradicija ugrađeno je u svaki početak kuhanja. Onaj koji je zavolio bakinu kuhinju, koja je bila pouzdan temelj kuće, pa poslije toga maminu, sigurno će biti inovativan i dobar kuhar.

I Sanja u nekim receptima priziva naslijeđeno kuharsko umijeće pa joj se jedan recept zove Mamina šalša od pomidora, a recepte prate izvrsne fotografije koje je snimio još jedan umjetnik.  Goran Mećava, prema profesiji filmski snimatelj, i više nego pozvan da ih fotografira, a uz to česti i dugovječni kušač Sanjinih jela.

Jako se veselim opet sjesti za Sanjin stol, stoji u predgovoru Radovana Marčića. Sanjina knjiga recepata ima inovativni početak. Kako je vrlo profesionalno posložena prema pravilima takve vrste knjiga, i ona počinje s onim što se u kućama prvo poslužuje na stolu – juhom.

No, njezine su juhe cjeloviti obroci. Uz njih, da bi stvarno bile cjelovit objed ili večera, stoje dodaci (krekeri, focaccie, gözleme…). Nisu tu samo juhe kao obroci, u nastavku prvoga poglavlja knjige slijede salate kao obroci. Opet maštoviti, slasni recepti za nešto tako jednostavno kao što su salate.

Da je Sanja Vejnović itekako ozbiljna kuharica, svjedoče recepti o tijestima i tjesteninama. Ona ih, naime, mijesi sama, a to će reći da nisu kupovna. Ta zapravo i ne tako složena kuharska radnja još jedanput svjedoči o njezinoj predanosti kuhanju, o marljivosti i volji, ali opet i želji da je to što priprema zdravo.

Foto: Promo

O kreativnosti Sanje kao kuharice govore i njezina slatka jela. U njihovoj pripremi uvijek se teži preciznosti i strogom poštovanju mjera. Sanja se u pripravi kolača, uz tu nužnu osnovu, odvažila zaći u gotovo novo polje slastičarstva. Ona kombinira postojeće recepte u novu inovativnu slasticu.

Poznato je i tu nema dvojbe – kad znate napraviti ukusan kolač, onaj od kojeg svima rastu zazubice i od prvog zalogaja izaziva ugodu i ushit, onda ste nesporno i zauvijek dokazano dobar kuhar. Kako su umjetnici odreda kreativni i puni ideja, onda je ono čega se prihvate, uz profesiju, obično vrlo uspješno.

To drugo veliko umijeće, koje se može usporediti s umjetnošću, Sanjino je kuhanje. Ova se knjiga obraća entuzijastima koji vole kuhati. Na vrlo lijep i nenametljiv način potiče na kuhanje.


Komentari