ANIMIRANI ZAGREB: Suveniri kakvih se ne bi posramile ni najveće svjetske metropole

Foto: CROATIAN ZOETROPE

Početkom kolovoza objavljeni su novi kreativni hrvatski suveniri posvećeni Zagrebu i Dalmaciju, Croatian Zoetrope i Flipbook, a uz potporu Ministarstva kulture i medija osmislile su ih i dizajnirale animatorice Maša Udovičić i Mirela Ivanković Bielen.

Po njihovim riječima, Croatian Zoetrope i Flipbook su dvije optičke igračke koje koriste pokret crteža na papiru i stvaraju magičnu animaciju s motivima znamenitosti Zagreba i Dalmacije.

Foto: CROATIAN ZOETROPE

Autorice koje, osim proizvodnje animiranih filmova, serija, reklama, vode i školu animacije za djecu u kinu Tuškanac, razvile su suvenire u svom studiju Luma Film u Zagrebu.

Kažu kako su suveniri izrazito jednostavni i zabavni za korištenje, a sve što treba da se postane animator su bojice, olovka, flomasteri, vodene boje.

Croatian Flipbook je mala knjižica od 70 stranica s crtežima u nizu koja realistično dočarava animacijski pokret koji se stvara kada se stranice knjižice okreću između palca i kažiprsta.

Foto: CROATIAN ZOETROPE

Croatian Zoetrope je tuljac koji se vrti oko svoje osi. Blizu gornjeg ruba ima vertikalne proreze kroz koji se gleda u unutrašnjost, gdje je papirnata traka sa sličicama koje tvore animaciju.

Prvi Zoetrope nastao je davne 1834. godine i napravio ga je britanski matematičar William Horner.

Foto: CROATIAN ZOETROPE

Uz svaki zoetrope i flipbook dobivate gotove animacije s motivima Zagreba i Dalmacije ili prazne papire na kojima se može kreirati svoje vlastito animirano djelo.

Autorice ističu kako je posebnost tih suvenira i u tome što su napravljeni od ekološki prihvatljivih materijala.


Komentari