ANALIZA IZNENADILA: Cijene u tri hrvatska grada itekako se razlikuju, pogledajte gdje ćete proći jeftinije

U Rijeci su skuplje namirnice kao i cijene u restoranima, a najam nekretnina tek je nešto jeftiniji od onog u Zagrebu. U Osijeku su očekivano cijene ipak nešto niže.

Najveća svjetska baza podataka o kvaliteti života u pojedinim gradovima, Numbeo, ažurirala je informacije za srpanj 2016. godine i iznijela nove podatke, između ostalog, i o životu u Hrvatskoj, prenosi Jutarnji. Uspoređujući tri hrvatska grada Zagreb, Rijeku i Osijek, istraživanja su pokazala vrlo zanimljive rezultate. Prema njihovim rezultatima život je daleko najskuplji u Rijeci. Naime, tamo su skuplje namirnice kao i cijene u većini restorana, a najam nekretnina tek je nešto jeftiniji od onog u Zagrebu. U Osijeku su očekivano cijene ipak nešto niže.

Prosječan obrok u restoranu u Hrvatskoj iznosi od 45 do 100 kuna po osobi. To dakako ovisi i u kojem se restoranu radi. Kad je riječ o piću, kada izađete van pivo ćete popiti u prosjeku za 14 kuna. Naravno, cijene se uvelike razlikuju od gradova u unutrašnjosti i onih na Jadranu gdje su proizvodi uglavnom namijenjeni turistima.

Osim cijena u restoranima, ima i drugih zanimljivih podataka. Naime, Hrvati režije za stan od 85 m2 mjesečno plaćaju oko 1200 kuna, najam jednosobnog stana u centru grada stoji 2100 kuna, a za kupnju istog treba izdvojiti oko 14.400 kuna po četvornom metru.

Numbeo/Screenshot
Numbeo/Screenshot

Numbeo je usporedio život u Hrvatskoj s onim u SAD-u pri čemu možemo zaključiti kako  kod nas cijena življenja čak 33.31 posto niža. U obzir nisu uzeli stanarinu koja je, napominju, prosječno 73.69 posto manja u Hrvatskoj nego u SAD-u.

Stranica je vrlo korisna i za one koji planiraju odseliti u inozemstvo jer tu možete usporediti cijene između grada u kojem trenutno živite i onog u koji planirate preseliti. Tako su primjerice od svih navedenih stavki u australskom Melbourneu jeftiniji samo sir, traperice, benzin, automobili i režije. Ipak, prosječna plaća tamo iznosi mnogo više nego hrvatska – čak 22.500 kuna, piše Jutarnji.

>>>CIJENE NEKRETNINA: Stanovi u centru najskuplji, a ovo su najpoželjniji i ‘najjeftiniji’ kvartovi


Komentari