AKO STE OVO KUPILI, NE JEDITE! Još jedna zdrava namirnica povlači se s polica, može biti smrtonosna

Trgovina, ilustracija (Foto: Zagreb.info)

Još jedan proizvod uklanja se s polica trgovina! Ovog je puta riječ o đumbiru u prahu, i to zato što je u njemu pronađena prevelika količina etilen oksida, javili su iz Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda ĐUMBIR U PRAHU 200 g, najbolje upotrijebiti do listopada 2021, LOT 200411Z, podrijetlom iz Njemačke, zbog utvrđene povećane količine etilen oksida.

Proizvod na tržište RH stavlja BIO SVIJET d.o.o. za trgovinu i usluge, Neviđane 160, 23264 Neviđane, putem maloprodajnog objekta Bio Svijet, Ante Starčevića 5 A, 23000 Zadar.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ i Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Podaci o proizvodu:

Dobavljač:  SottoLeStelle S.r.L., Contrada Costarelle, SS 273 KM 12, 71013,San Giovanni Rotondo, Italija

Stavlja na tržište: BIO SVIJET d.o.o. za trgovinu i usluge, Neviđane 160, 23264 Neviđane,

Podrijetlo proizvoda: Njemačka.

Inače, sve se više proizvoda povlači zbog prevelikog udjela etilen oksida, a mi smo nedavno o tome razgovarali sa stručnjacima, točnije, nadležnom agencijom za poljoprivredu i hranu.

“Etilen oksid, kao aktivna tvar sredstva za zaštitu bilja, nije odobren za primjenu u Europskoj uniji niti u Republici Hrvatskoj. Odobrenje za sredstva za zaštitu bilja koja sadržavaju etilen oksid ukinuto je Uredbom Komisije (EU) 2015/868. Toksikološke referentne vrijednosti prihvatljivoga dnevnog unosa (ADI) i akutne referentne doze (ARfD) nisu definirane na europskoj razini. Prilikom procjene rizika za potrošače, unos ostataka putem hrane uspoređuje se s toksikološkim referentnim vrijednostima. Određena vrsta hrane smatra se sigurnom za potrošača ako procijenjeni unos štetne tvari ne prelazi ADI, odnosno ARfD vrijednost. U ovom slučaju, kada etilen oksid nije odobren na EU razini, a referentne vrijednosti nisu definirane, nije moguće provesti procjenu rizika za potrošače.
Odnosno, ne može se sa sigurnošću tvrditi koja količina etilen oksida u organizmu štetna, bez toksikoloških referentnih vrijednosti koje se definiraju na temelju istraživačkih/znanstvenih studija”, objasnili su.

“Prema podacima navedenim na ECHA web stranicama (European Chemicals Agency) etilen oksid je dopušten za primjenu kao biocid. U obliku plina koristi se za industrijsku sterilizaciju medicinskih uređaja, koji se drugačije ne mogu sterilizirati. U Europskoj uniji nije dozvoljen za primjenu na hrani ni za dezinfekciju skladišta prehrambenih proizvoda.

Etilen oksid je visoko reaktivni plin koji je opasan za zdravlje ljudi. Razvrstan je kao mutagen 1B kategorije, kancerogena tvar 1B kategorije i reproduktivno toksična tvar
1B kategorije. Toksičan je ako se proguta i otrovan ako se udiše, izaziva iritaciju dišnog sustava, može izazvati pospanost ili vrtoglavicu. Etilen oksid nagriza kožu i uzrokuje teško oštećenje oka. Uz to, etilen oksid uzrokuje štetne učinke na plodnost. Etilen oksid također uzrokuje oštećenje živčanog sustava nakon produljenog ili ponavljanog izlaganja.
Većina navedenog odnosi se na izloženost tijekom/nakon primjene plina etilen oksida. Ono što je u ovom slučaju, unosa putem hrane, bitno je njegov dugoročni (kronični) utjecaj”, poručuju.


Komentari