Domaće je skuplje, a je li i zdravije? Evo što su pokazale analize

Pixabay

Kupce se stalno uvjerava kako se za domaće namirnice isplati izdvojiti više novca jer su zdravije, no je li to stvarno tako provjerio je RTL.

Analiza domaće breskve, borovnice i češnjaka te grčke breskve, španjolske borovnice i kineskog češnjaka, pokazala je da su breskve imale jednake rezultate. Naime, i u domaćoj i u grčkoj breskvi utvrđene dvije vrste pesticida, ali onih dopuštenih za tu vrstu kulture te u dopuštenim količinama.

Doktorica Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” koja je analizu i provela za RTL je pojasnila da je takav rezultat i očekivala. “Breskve su osjetljivo voće i gotovo da nema proizvođača koji ih ne tretira”, kazala je.

Nadalje, analizom borovnicama utvrđeno je da u uvoznim nije bilo ostataka pesticida, ali u domaćim je zato bilo. No, prema stručnom pojašnjenju one su i dalje zdravije od uvoznih.

“Da smo dan-dva kasnije analizirali, možda ni te količine ne bi bile prisutne u borovnici, što se najvjerojatnije dogodilo s uvoznom borovnicom. Može se vjerovati da su i tijekom uzgoja u drugoj državi borovnice tretirane pesticidima”, kazala je doktorica.

Dogodilo se zapravo to da su uvozne borovnice puno dulje stajale pa su iz njih pesticidi, recimo to tako, isparili.

“Isto tako možemo reći da su možda te borovnice uvozne puno starije nego što su naše. Vjerojatno su naše svježe, možda su bile jedan dan ili isti dan nakon berbe već prisutne na tržištu, što je u ovom slučaju prednost domaćeg proizvoda u odnosu na uvozni bez obzira na to što uvozni trenutno nije pokazao ništa”, dodala je.

Analizom češnjaka nije utvrđen niti jedan pesticid, ali to ne isključuje da sadrži teške metale, a za što se nerijetko proziva ovaj proizvod, jer to nije obuhvaćeno provedenom skupinom analiza.

Pokazalo se tako da smo uređena država, sve je bilo u granicama zdravstveno ispravnog. Ali nikako da prijeđemo onu granicu koja bi domaćim proizvođačima olakšala život. Bilo bi lijepo kad bi neka tamo daleka zemlja na analizu slala hrvatske proizvode. Ali mi još ni za sebe ne proizvodimo dovoljno. I nećemo sve dok ćemo morati plaćati mnogobrojne nepotrebne namete, piše RTL.


Komentari