SVJETSKI JE DAN GLAZBE: Pogledajte navike mladih kod slušanja glazbe!

Foto: Pixabay

Provedeno je istraživanje na portalu Studentski.hr povodom Svjetskog dana glazbe. U anketi su kao ciljna skupina sudjelovali mladi od 15 do 30 godina, pri čemu najveći broj njih (preko 70%) pripada skupini u dobi od 19 do 24 godine.

Kada je riječ o glazbi, prema rezultatima ankete, mladi joj posvećuju i do nekoliko sati dnevno, pri čemu je najveći broj onih koji glazbu slušaju preko 4 sata na dan. Pritom je najčešći izvor slušanja glazbe kod mladih putem interneta na računalu i pametnim telefonima. Također je njih 90% svjesno pojma autorskih prava.

Glazbene preferencije između domaće i strane glazbe dijele se polovično među mladima. Informacije o novoj glazbi, domaćoj ili stranoj, kao i glazbeni utjecaji izvođača, do mladih najbolje dopiru kroz popularne društvene mreže.

Iako preko polovice ispitanika smatra preuzimanje glazbe s interneta nelegalnim, još uvijek postoji zabrinjavajuće veliki broj mladih koji posjećuje popularne stranice za nelegalni način slušanja pjesama. Također više od polovine pristupnika anketi nije znalo navesti niti jedan
streaming servis u Hrvatskoj za legalno slušanje glazbe.

Ipak, dobar pokazatelj da mladi vole i cijene glazbu leži u činjenici da je preko 65% ispitanika voljno plaćati glazbu na mjesečnoj razini, pri čemu je najveći dio onih koji bi za glazbu izdvojili i do 50 kuna mjesečno. Zaključno, mladi u Hrvatskoj su otvoreni za dolazak novih trendova kada je riječ o glazbi i njezinoj konzumaciji.


Komentari