Slučaj ‘Šumska jagoda’: Oglasio se Grad, evo što će biti s odgovornim odgojiteljima

Pixabay

U Dječjem vrtiću „Šumska jagoda“ došlo je do kršenja Programa mjera sigurnosti koji se provodi u svim zagrebačkim vrtićima. Odgovornim odgojiteljicama izrečene su disciplinske mjere opomene pred otkaz.  

Povjerenstvo za nadzor, koje je u dječji vrtić „Šumska jagoda“ uputio Gradski ured za obrazovanje, utvrdit će sve činjenice i eventualne odgovornosti ravnateljice, kao i drugih djelatnika vrtića”, stoji u priopćenju Gradskog ureda za obrazovanje. 

Podsjetimo, prošlog utorka iz dječjeg vrtića Šumska jagoda na sat vremena nestale su tri djevojčice za koje nitko nije znao gdje su. Nestale su oko 15.30, kad su djeca poslije poslijepodnevnog odmora išla van. Curice su napustile grupu i, kako je kasnije rekonstruirano, produžile prema parku kod nedaleke Škole za montažu instalacija i konstrukcija na Svetom Duhu. Tu su se zadržale neko vrijeme, a potom pješice produžile prema Bijeniku, preko križanja i ceste na nepreglednom pješačkom prijelazu. Kako se poslije ispostavilo, malo su se i odmorile na klupici kod autobusne stanice, pa nastavile do Bijenika 10. Uskoro su istim putem krenule nazad, a potom mirno pokraj vrtića Krčelićevom ulicom nastavile prema Črnomercu. Tete su već bile izvan sebe, a roditelji u tim trenucima još nisu znali da su im djeca nestala iz vrtića.

Djevojčice je, nasreću, u nekom trenutku iz automobila prepoznao dječak iz susjedne vrtićke skupine, pa ih je tata iz automobila pitao kuda su krenule. Curicama se avantura svidjela, nije im se dalo još prekidati svoj mali izlet, pa su mu rekle kako ih jedna mama čeka kod Konzuma na Črnomercu. Mudri ih je tata iz predostrožnosti ipak odlučio otpratiti do Konzuma, gdje ih, kako se pokazalo, nitko nije čekao. Budući da su djevojčice znale svoje adrese, odlučio ih je odvesti kućama.

U međuvremenu, prve dvije mame su oko 16.30 stigle u vrtić i suočile se s uspaničenim tetama i užasnom spoznajom da im nema djece. Tada kreće detaljna unutarnja pretraga vrtića i vanjskog dijela. Tata, pak, s malim pustolovkama u automobilu na dvije adrese ne nalazi nikog kod kuće, ali, nasreću, jedna susjeda prepoznaje jednu od curica i kontaktira njenu majku. Spasonosni poziv stiže u trenutku kad su u vrtiću zaključili da nema druge nego nazvati policiju.

Sve tri djevojčice vraćene su vrtić, gdje je odmah obavljen zajednički razgovor između odgajatelja, psihologa, djece i roditelja. Roditeljima je iz vrtića i pismenim putem izraženo žaljeno zbog nemilog događaja.

“Evaluacijom postupaka i metoda djelovanja uočen je propust vezanih za sigurnost djece u području odgojno-obrazovnog rada. Nisu ustanovljeni propusti u materijalnim uvjetima funkcioniranja programa”, stoji, među ostalim, u dopisu iz vrtića. Također se kaže da će povećati kontrolu provedbe Programa mjera povećanja sigurnosti, ali u ovom slučaju zasigurno ima posla i za inspekciju.

Komentari