Prošlu godinu obilježile su lažne diplome: ‘Pokrenula provjeru zato da građani mogu imati povjerenja u sustav+

Goran Mehkek / CROPIX

Prije točno godinu dana u Ministarstvu obrazovanja otkrivena je zaposlenica s lažnom diplomom.

Tada je ministrica Blaženka Divjak poslala uputu svim školama i učeničkim domovima da provjere vjerodostojnost diploma i svjedodžbi svojih zaposlenika. U ovih godinu dana, istaknula je Divjak u ponedjeljak, otkriveno ih je 35 krivotvorenih.

Od toga 18 krivotvorenih diploma te 17 svjedodžbi. Dvije su krivotvorene na ime fakulteta iz Srbije te po jedna na ime fakulteta iz Slovenije i Austrije. Ti zaposlenici odmah su dobili otkaz te su prijavljeni policiji i DORH-u.

Do sredine prosinca prošle godine 57.905 isprava o stečenoj kvalifikaciji poslano je na provjeru. Za njih 48.088 ustanovilo se da su vjerodostojne dok se za 10.958 zaposlenih još čeka potvrda.


A isprave čak 13.744 zaposlenih škole još nisu poslale na provjeru. Dakle, 28 ustanova nije poslalo niti jednu diplomu na provjeru.

I ravnatelji su trebali poslati svoje isprave na provjeru vjerodostojnosti, no njih 88 to nije učinilo, pišu 24sata.

U 81 posto škola uspostavljena je sustavna provjera prilikom novog zapošljavanja dok u 19 posto ta procedura nije uspostavljena.

“Neki razlozi koje su nam naveli ravnatelji zašto isprave nisu poslane na provjeru bili su neobični, poput toga da nisu znali da to trebaju učiniti, iako smo mi poslali jasnu uputu i mediji godinu dana izvještavali o tome, pa da nije bilo potrebe, da ne postoji razloga za sumnju, da nisu znali kako provjeriti diplome u Republici Srbiji ili BiH, iako smo i to pojasnili u uputi ili poput toga da zaposlenici svojim radom dokazuju svoju stručnost i kvalifikacije. Radom se kvalifikacije ne mogu dokazati, zna se kako se kvalifikacije stječu. Neki su naveli i da zbog financijske prirode nisu to napravili, iako je 60 posto visokih ustanova to radilo besplatno”, istaknula je ministrica Divjak dodavši kako je Ministarstvo ponovno poslalo uputu o obavezi završetka procesa provjere.

“Ravnatelj je dužan provesti provjeru isprava za sve zaposlenike, kao i samog ravnatelja. Potvrdu vjerodostojnosti može dati isključivo ustanova koja je izdala ispravu o stečenim kvalifikacijama te stoga nije moguće potvrditi vjerodostojnost samo uvidom u dokument koji je priložen tijekom natječaja. Neophodno je uspostaviti proceduru provjere prilikom novih zapošljavanja, a prosvjetna inspekcija će tijekom nadzora provjeriti jesu li sve isprave zaposlenih, uključujući ravnatelja, poslane na provjeru vjerodostojnosti”, dodala je Divjak.

Naglasila je kako vraćanje povjerenja u sustav ne smije ovisiti o dobroj volji.

“To je obaveza”, istaknula je.

Smatra da je važno da se u svim ustanovama provede ta provjera.

“Koliko je meni poznato, nekoliko ministara je zatražilo provjeru”, rekla je.

Kad je krenula u provjeru, dodala je, nije očekivala da će se otkriti još lažnih diploma i svjedodžbi, posebno ne ovoliko.

“Ja sam očekivala ništa, ali samo pokrenula cijelu ovu provjeru zato da budemo sigurni da ih ima nula i da građani mogu imati povjerenja u sustav. Najviše su me šokirali primjeri krivotvorenih isprava kod nekih koji su čak dobili i nagrade, jedan je dobio i nagradu Ponos Hrvatske. Većina njih je dosta dugo radila u školi, imali smo osobe koje su preko 20 godina radile u školama s krivotvorenim ispravama”, istaknula je Divjak.

Na pitanje zašto svi Fakulteti, poput Pravnog, ne bi na svojim stranicama objavili javno imena onih koji su diplomirali, Divjak je istaknula kako bi to bilo dobro za povećanje transparentnosti, ali da ministar to ne može narediti. Najavila je novost na kojoj Ministarstvo radi.

“Ali ono što mi sada radimo, što Carnet radi je registar koji će omogućiti povezivanje sa sustavom e-građanin, odnosno maticom i da se to provjerava automatski. No, to je posao koji neće biti završen u sljedećih nekoliko mjeseci. I to bi onda bio upisnik, ne samo za diplome i svjedodžbe nego bi pratio kompletne podatke o čovjeku od upisa u vrtić pa do završetka fakulteta”, najavila je ministrica, prenose 24sata.

Komentari