Propalo mirenje pa sindikat proglasio štrajk: ‘Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa’

Zeljko Puhovski / CROPIX

Održan pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom. “Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa”, rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja.

Osnovnim i srednjim školama možda se pridruže i fakulteti: Očekuju se reakcija Vlade i pokušaj mirenja

Sindikat proglašava štrajk koji počinje u četvrtak. Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će cijeli sustav biti u štrajku…”, rekao je Radeka, piše N1.

Ministar rada Josip Aladrović komentirao je današnje pregovore i pokušaj mirenja.

“Ne možemo razgovarati o onome što se događalo na sastanku. Međutim, ono što su sindikati tražili nama nije prihvatljivo.”

“Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu od strane sindikata na koji mi, s obzirom da smo razložili plan dizanja plaća u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor.”, kazao je Aladrović.

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je u petak da će 24. listopada održati jednodnevni štrajk sa zahtjevom za povećanjem plaća dijelu članova s najnižim plaćama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Štrajkat će nenastavno osoblje i predavači, njih oko 700, najavio je na konferenciji za novinare glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić, pozvavši sve znanstveno i nastavno osoblje da budu kolegijalni i pridruže se štrajku.

Idući štrajk u srijedu, 30. listopada

Ako se sindikalni zahtjev ne riješi, idući štrajk održat će se u srijedu, 30. listopada. Ribić je ustvrdio da su sindikati prosvjete zaslužni za rast osnovice za plaće u javnim službama, no taj rast nije dovoljan.

Rekao je kako je 11 sindikata javnih i državnih službi dogovorilo da će tražiti dvoznamenkasti rast osnovice za 18,3 posto pa je 6,12 posto tek startna pozicija za pregovore o osnovici koji trebaju početi idući tjedan.

Traže i povratak koeficijenata koji su, ističe Ribić, za vrijeme SDP-a smanjeni za tri posto, te vraćanje dodatka za vjernost službi od 4,8 i 10 posto.

“S obzirom da je tih šest posto početna pozicija i da su ih izborili prosvjetari, apeliram na sve sindikate u zemlji u javnim i državnim službama da održe štrajk solidarnosti idući tjedan s onima tko im je ovo izborio”, kazao je Ribić u petak.

“Kako osnovne i srednje škole traže povećanje koeficijenata za svoje nenastavno osoblje, logično je da i naše nenastavno osoblje, koje radi isti posao, ima jednako na povećanje plaća”, rekao je u petak Makorekonomist u Sindikatu znanosti Matija Kroflin.


Komentari