Ovo je prva hrvatska zvijezda: Dobila je ime po bogu iz naše mitologije i liku iz mnogima omiljene bajke

Ilustracija / Pixabay

U okviru obilježavanja stote obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza (IAU100) 2019. godine više od 110 zemalja organiziralo je državne natječaje u kojima su se birala imena za jedan egzoplanet i zvijezdu oko koje on kruži, piše Index.

Egzoplanet je planet koji se nalazi izvan Sunčevog sustava, odnosno koji orbitira oko neke druge daleke zvijezde.

Hrvatska je izabrala imena za zvijezdu HD 75898 i egzoplanet HD 75898 b, koji čine egzoplanetarni sustav u zviježđu Ris. Zvijezda je dobila ime Stribor, a egzoplanet Veles.  Stribor je bog vjetra u slavenskoj mitologiji, kao i lik iz knjige Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić. Veles je slavenski bog zemlje, voda i podzemlja, bog prirode i tajnog znanja o prirodnim zakonitostima.

Kako bi što prije snimio prvu hrvatsku zvijezdu, astronom amater Danijel Reponj pohrlio je u svoju privatnu zvjezdarnicu Apollo i usmjerio teleskop prema njoj. Napravio je prve snimke HD 75898 u svom novom izdanju kao Stribora te za Index ispričao zanimljive i detaljne informacije o prvoj hrvatskoj zvijezdi i njenom planetu Velesu.


“Zvijezde se u astronomiji dijele u spektralne tipove koji su direktno vezani uz njihove boje. Boja zvijezde govori nam kolika je temperatura na njenoj površini. Više podataka možemo dobiti ako svjetlo koje stiže sa zvijezda promatramo spektroskopom. Zvijezda HD 75898 Stribor je spektralnog tipa G0, to je žuta zvijezda i spada u zvijezde glavnog niza, poput našeg Sunca koje je pak klasificirano kao zvijezda razreda G2”, rekao je.

Objasnio je i koliko je zvijezda Stibor stara.

“Striborova starost procijenjena je na 3,80 milijardi godina. To znači da je Stribor mlađa zvijezda od našeg Sunca koje je staro 4,57 milijardi godina. Udaljena je od nas 247,09 svjetlosnih godina, no spominje se i udaljenost od 255 svjetlosnih godina. Zvjezdana magnituda sjaja iznosi 8,04m što znači da nije vidljiva golim okom. Ljudsko oko u kvalitetnim uvjetima može vidjeti do 6m. Kao zanimljivost možemo reći da se Stribor približava Suncu brzinom od 21.68000 km/s. Površinska temperatura zvijezde je 5.555 stupnjeva Celzijevih. Sunce ima temperaturu fotosfere od 5.505 stupnjeva. Inače, masa joj je 28% veća od našega Sunca, 60% je veća od Sunca, a sjajem tri puta nadmašuje sjaj Sunca.”

Vales je nešto drugačiji od Stribora.

“Planet  HD 75898 b Veles plinoviti je div. Otkriven je 2007. godine opažanjima sa zvjezdarnice W. M. Keck Observatory na Havajima u SAD-u. Nešto je veća nepoznanica od matične zvijezde.

Do sada smo saznali da je 2,71 puta masivniji od Jupitera i potrebna su mu 422,9 dana da jedanput obiđe svoju zvijezdu od koje je udaljen 1,191 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca, otprilike 150 milijuna kilometara).

Smatra se kako sustav skriva još barem jedan masivni planet, veličine Jupitera ili veći, koji se nalazi od 30 do 170 astronomskih jedinica daleko od Stribora. Samo da spomenem, ako se oko Stribora pronađe još drugih egzoplaneta, imat ćemo pravo i njima dodijeliti imena iz našeg nacionalnog identiteta”, objasnio je Reponj.

Komentari