Ništa od dogovora: Sindikati objavili kada nastavljaju frontalni štrajk

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Sindikat hrvatskih učitelja i onih zaposlenih u srednjim školama objavio je rezultate referenduma na kojem su se učitelji izjašnjavali o posljednjoj ponudi Vlade. Njih 14,046 zaposlenih u srednjim školama se izjasnilo, 12,491 je protiv ponude Vlade, to je 88,93%.

“Odbijanje ponude vlade znači da učitelji žele riješiti pitanje svog statuse te se ne misle cijenkati za plaću. “, kažu iz sindikata. Odazvati ćemo se na svaki sastanak .

“Rezultati odbijanja vlade republike hrvatske se u osnovnim školama o iznašjavanju 31,770 što znači da je izlasnost bila 68,05% te da su podaci relevantni,  95,6 % odbilo ponudu Vlade.”

“Ovaj val nezadovoljstva potaknulo je degradiranje naše struke. U sustavu obrazovanja zaposlenici detektiraju niz problema, nije samo potplaćenost rezultiralo štrajkom.”


Sindikati su najavili da će se frontalni štrajk nastaviti 6. prosinca.

“Danas će vijeće učitelja analizirati ove rezultate i doneti daljne odluke pritiska. Štrajk ide dalje punom snagom”, kaže Mihalinec.

Mihalinec je najavio da će sindikati ići u pregovore s Vladom nakon analiziranja rezultata referenduma.

“Ono što zaposlenike muči nije materijalni status, već sam dignitet struke. Sindikati će biti zadovoljni kada Vlada shvati s čime se prosvjetari suočavaju”, kažu iz sindikata.

Čelnica sindikata traži od Vlade da se ponovo sjednu za stol i otvore pregovore.

“Pritisak rade i opčine koje tjeraju učitelje da nastavljaju s radom”, kaže čelnica sindikata. “Na pritisak se javlja bunt i više nema poslušnosti, pritisak koji radite nije put rješavanja problema.”, dodaje.

Tu je i treći sindikat Preporod koji je, također, proveo referendum među svojim članovima u srednjim i osnovnim školama. Do četvrtka navečer taj je sindikat obradio više od 80 posto referendumskih listića i više od 80 posto njihovih članova reklo je ‘ne’ ponudi Vlade.

U petak ujutro iz Preporoda su poslali priopćenje u kojem navode da se “na izjašnjavanju članstva Sindikata Preporod i nečlanova koji su sudjelovali u štrajku, provedenom u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, 88,03% onih koji su pristupili izjašnjavanju odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske.”

U osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili 87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38% odbili su ponudu Vlade.

Sukladno rezultatima izjašnjavanja, članstvo Sindikata Preporod u petak 29. studenoga nastavlja sa štrajkom koji su organizirali školski sindikati, stoji u priopćenju.

Mreža Nastavnici organizirano preko Facebooka je prikupljala podatke iz škola i izradila tablicu, a podaci iz tablice pokazuju da učitelji odbijaju ponudu Vlade. Treba naglasiti da to nisu službeni podaci.

Niti premijer Andrej Plenković niti ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ne žele govoriti o daljnjim opcijama, možda i mogućoj sudskoj zabrani štrajka, dok ne stignu službeni rezultati referenduma među učiteljima.

Podsjećamo, premijer je jučer u Osijeku dao izjavu o razvoju situacije vezano za pregovore sa sindikatima. Tom prilikom je rekao i kako su roditelji jako ljuti i imaju problem kuda s djecom tako dugo.

“Stoga je, ne samo apsurdno i nelogično, nego, ako hoćete, i nepravedno – imati frontalni štrajk ovakvih razmjera, gdje su roditelji jako frustrirani i mogu reći po broju poruka koje stižu nama sada i esktremno ljuti. Dakle, tu više ne možemo govoriti o solidariziranju i simpatiji, imamo ljude koji sada imaju problem problem kuda s djecom toliko dugo. Dakle, to više nije normalno.”, rekao je premijer Plenković.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kaže da ga ne čudi ovakav ishod izjašnjavanja.

“Sada je sve moguće. Moguće je da štrajk izazove političku krizu, a moguće je da se sve riješi u dan-dva. Treba sjesti i vidjeti kako doći do ponude koju će zaposlenici verificirati”, rekao je Željko Stipić.

Prije izjašnjavanja sindikata Preporoda premijer Plenković ponavlja obrazloženje odluke Vlade. “Ako krenemo putem nerazumnog zaduživanja i trošenja u svim segmentima ćemo osjetiti korake nazad.”, kaže Plenković. “Riješenje koje smo ponudili prema mom sudu je bilo jako dobro”, dodaje.

Komentari