Neke zagrebačke škole nisu štrajkale u potpunosti: Evo zašto

Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija

Grad Zagreb za svaki dan štrajka objavio je detaljne podatke o broju zaposlenika koji su bili u štrajku za svaku pojedinu školu. Tako je posljednjeg puta kada se održao frontalni štrajk, 6.11., djelomično nastavu održalo 26 srednjih škola. Nastavu uopće nije održalo 30 srednjih škola, a u 3 srednje škole se nastava održala, piše Srednja.hr.

Podaci Grada Zagreba pokazuju i da je od gimnazija najmanje štrajkaša bilo u MIOC-u (XV. Gimnaziji) gdje je od ukupno 117 zaposlenika na dan posljednjeg frontalnog štrajka 6.11. radilo 50 zaposlenika.

U Drvodjeljskoj školi je od 69 zaposlenika radilo čak njih 45, a još 5 ih je bilo na bolovanju ili dopustu. Ravnateljica Drvodjeljske škole, Jadranka Pejčić, rekla je da se otprilike trećina profesora potpisuje da štrajka pa na osnovu toga organiziraju nastavu i to objave na stranicama škole. Međutim, problem je u tome što učenici te dane baš i ne dolaze na nastavu.

“Nastojimo da se sat održi ako dođe nekoliko učenika, ali odaziv učenika je slab bez obzira na to što mi imamo organiziranu nastavu. Znate da djeca jedva čekaju da ne idu u školu, objasnila je ravnateljica Pejčić za Srednju.hr i dodala da je to tako kad jedni kažu ‘nemojte ići na nastavu’, drugi kažu ‘dođite’ i onda djeca izaberu ono što im više odgovara.


Budući da se radi o izostajanju s nastave, pitali smo ravnateljicu tko će to onda učenicima opravdati, na što je ona odgovorila da će roditelji opravdati sate, ali i škola jer ne žele kažnjavati djecu kad je već takva situacija da je štrajk u cijeloj državi.

“Nisu kriva ni djeca, ni roditelji. Više ne znam tko je tu kriv”, kaže ravnateljica u Mlinarskoj gdje se obrazuju medicinske sestre i tehničari. Ravnateljica je dodala da se nada da će štrajk što prije završiti da se nastava vrati u normalu.

Budući da se radi o strukovnjoj školi, ravnateljica je rekla da su učenici koji su imali praksu kod obrtnika normalno tamo i išli, bez obzira na štrajk.

I u Školi za medicinske sestre radi se djelomično, a ravnateljica Asja Jelaković kaže da je i kod njih specifična situacija jer  imaju velik broj vježbi s kojih nisu izostali što im je vrlo važno jer se radi o velikom broju sati koji bi teško nadoknadili. Nastavnici koji idu s učenicima na vježbe u kliniku su se dogovorili da to ide normalno

“Vježbe idu skroz redovito. Na klinikama smo stalno, tu nema nikakvih zaostataka, učenici dolaze redovito. Što se nastave tiče, učenici dolaze prema tome koji nastavnik štrajka ili ne” kaže ravnateljica Jelaković za portal.

Komentari