NCVVO pod paljbom: Zvali ih sto puta dnevno, a žalbe maturanata odbacili

Foto: Mario Todoric / CROPIX

Objavljene su državne mature za ovu godinu, a rezultati su blago rečeno poražavajući. Nikad više praznih ispita i nikad više maturanata je palo. Sve to je potaknulo roditelje i maturante da nazovu Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja te traže objašnjenje.

Ono što je zanimljiv statistički podatak je taj što Centar nisu zvali maturanti, nego ponajviše roditelji i braća maturanata. 11.7 roditelji su zvali centar 108 puta, da bi sljedeći dan uputili čak 105 poziva, tražeći objašnjenja vezana uz maturu. Ono što im ide na ruku je to da su odgovorniji po pitanju PIN-a i TAN-a.

Srednja.hr pisala je o dvojici maturanata kojima su odbačene žalbe na ispit iz biologije iako je u suštini točan odgovor, samo malo drugačije formuliran. Sami su rekli kako taj standardizirani test ne vrednuje kada se razmišlja “izvan okvira”, te su im stoga odbačeni prigovori.

 Iako je, ako ga usporedimo s rješenjima koje je izdao NCVVO, napisao točan odgovor, on mu nije priznat čak ni nakon uložene žalbe Njegovom su kolegi, naime, odlučili ne priznati jedan zadatak zbog toga što je u svom odgovoru upotrijebio drugačiju jezičnu konstrukciju od one koju su ispitivači tražili.

NCVVO je odgovorio priopćenjem vezano uz prigovore za ispit iz Biologije. Objasnili su kako su priznali odgovore koji su uključili ove odgovore: Nepovoljni uvjeti staništa (jaki vjetrovi, niske temperature, kratko vegetacijsko razdoblje, malo vode,…) onemogućavaju rast u visinu.  Ako su se u odgovoru učenici osvrnuli jedino na niske temperature kao što je slučaj s ovim odgovorom: “da ne bi došlo do smrzavanja vode u pojedinim dijelovima biljke tijekom razdoblja niskih temperatura” to se nije priznalo. Razlog je što bi se voda smrznula u cijeloj biljci.

Odgovor kostur sagrađen od kostiju nije točan jer kostur može biti izgrađen od koštanog ili hrskavičnog tkiva.  Razlikuju se u vrsti stanica koje ih izgrađuju.  Cijeli članak možete vidjeti na srednja.hr.


Komentari