NAŠE, A SVJETSKO! Zagrebačko Sveučilište ponovo na Šangajskoj listi najboljih na svijetu!

FOTO: srednjoskolci.studentski.hr

Academic Ranking of World Universities je u subotu objavio kako se Sveučilište u Zagrebu našlo na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih svjetskih sveučilišta za 2020.

Sveučilište u Zagrebu tako je potvrdilo svoj status međunarodno kompetitivnoga i izvrsnoga sveučilišta, svrstavši se i ove godine među 500 najboljih sveučilišta na svijetu, stoji u priopćenju tog najvećeg i najstarijeg sveučilišta u Hrvatskoj.

Kao i prethodnih godina, prvo mjesto na Šangajskoj listi i ove je godine zauzelo Sveučilište Harvard. Za njim slijede sveučilišta Stanford i Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley.

Među prvih 20 mjesta ove je godine 15 američkih, tri britanska, jedno francusko i jedno švicarsko sveučilište.

Sveučilište u Zagrebu jedino je hrvatsko sveučilište uvršteno u Šangajsku listu za 2020. Taj rezultat stoga je potvrda dosadašnjega rada Sveučilišta u Zagrebu i predstavlja značajan doprinos prepoznatljivosti hrvatske znanosti u svijetu, istaknuli su u priopćenju sa zagrebačkog Sveučilišta.

Šangajska lista jedna je od najprestižnijih svjetskih globalnih rang-lista sveučilišta koja prvenstveno vrednuje uspješnost visokoobrazovnih institucija prema pokazateljima znanstvenoga i istraživačkoga rada.

U okviru rangiranja, Šangajska lista u postupku vrednovanja koristi četiri temeljne grupe kriterija: broj alumna i sveučilišnih nastavnika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju, broj nastavnika na listi najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clairvate Analytics, broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science, broj radova indeksiranih u SCIExpanded i SSCI bazama te znanstvena produktivnost po nastavniku.

Šangajska lista objavljuje se od 2003., a Sveučilište u Zagrebu u klub najuspješnijih svjetskih sveučilišta plasiralo se prvi puta 2011.

Bivši dekan zagrebačkog fakulteta i političar Josip Kregar preminuo je u 67. godini


Komentari