Fakulteti idu u novi krug štrajka: ‘Nismo dobili nijedan jasan odgovor’

Bruno Konjevic / CROPIX

Prošlog su se tjedna u štrajku osnovnim i srednjim školama priključili i fakulteti. Oni su svoj jednodnevni štrajk održali u četvrtak, a sada sve zaposlenike fakulteta (nastavno i nenastavno osoblje) Sindikat znanosti i visokog obrazovanja poziva na novi krug štrajka koji će se održati u srijedu, 29. listopada.

Štrajk na fakultetima u srijedu počinje u 8 sati, a zaposlenici mogu sudjelovati tako da u cijelosti uskrate svoj rad u vrijeme kada su ga dužni pružati, piše Dnevnik.

”Zaposlenici dolaze na posao u propisanom radnom vremenu, ali se nisu obavezni evidentirati na listama za dolazak i odlazak”, stoji u pozivu zaposlenicima na štrajk. Dodaju i da ”Uprava Fakulteta ne smije spriječiti niti remetiti tijek i provedbu štrajka”.

U ponedjeljak su se u Ministarstvu rada sindikati državnih i javnih službi sastali s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom rada Josipom Aladrovićem razgovarali su o plaćama. Pojedini sindikati prosvjete napustili su sastanak već na početku, dok su drugi ostali do kraja.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je da nije bilo realno očekivati da će se na sastanku razgovarati o koeficijentima, ali su postavili pitanje kada će se održati sastanak koji je najavio premijer Andrej Plenković.

“S obzirom na to da nismo dobili nikakav odgovor i da ministri ne znaju kad će biti sastanak, jedina mogućnost je bila da se povučemo “, rekao je Radeka.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ostao je do kraja sastanka i rekao da nema razlike u sadržaju onoga što traže oni koji su napustili sastanak i onih koji su ostali.

”U 10 godina nikada se nije izdvojio novac za javne službe. Sada imamo rast BDP-a, imamo povoljnu fiskalnu situaciju, nema razloga da se zahtjevi ne razmotre. Zanima nas na što će se naš fiskalni kapacitet potrošiti. Nismo dobili nijedan jasan odgovor”, poručio je Ribić.

Sindikati traže veće plaće za tri kategorije zaposlenih u sustavu visokoškolskog obrazovanja i solidariziraju se s prosvjetarima.

”U ovoj fazi štrajkamo samo zbog tri kategorije naših zaposlenika: nenastavnog osoblja, predavača (700 do 800 ljudi) i za umjetničke suradnike (možda 20 ljudi na cijelom sveučilištu). Svi ostali zaposlenici pozvani su u štrajk solidarnosti s našim kolegama, kao i s našim prosvjetarima”, objasnio je Vilim Ribić prošlog tjedna uoči štrajka.

Komentari

loading...