DANAS JE DAN D: Prosvjetari će se izjasniti o posljednjoj ponudi Vlade, iz Preporoda poručili da nastavljaju štrajk

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Danas u 11 sati Sindikat hrvatskih učitelja i onih zaposlenih u srednjim školama objaviti će rezultate referenduma na kojem su se učitelji izjašnjavali o posljednjoj ponudi Vlade.

Tu je i treći sindikat Preporod koji je, također, proveo referendum među svojim članovima u srednjim i osnovnim školama. Do četvrtka navečer taj je sindikat obradio više od 80 posto referendumskih listića i više od 80 posto njihovih članova reklo je ‘ne’ ponudi Vlade.

U petak ujutro iz Preporoda su poslali priopćenje u kojem navode da se “na izjašnjavanju članstva Sindikata Preporod i nečlanova koji su sudjelovali u štrajku, provedenom u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, 88,03% onih koji su pristupili izjašnjavanju odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske.”

U osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili 87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38% odbili su ponudu Vlade.


Sukladno rezultatima izjašnjavanja, članstvo Sindikata Preporod u petak 29. studenoga nastavlja sa štrajkom koji su organizirali školski sindikati, stoji u priopćenju.

Mreža Nastavnici organizirano preko Facebooka je prikupljala podatke iz škola i izradila tablicu, a podaci iz tablice pokazuju da učitelji odbijaju ponudu Vlade. Treba naglasiti da to nisu službeni podaci.

Niti premijer Andrej Plenković niti ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ne žele govoriti o daljnjim opcijama, možda i mogućoj sudskoj zabrani štrajka, dok ne stignu službeni rezultati referenduma među učiteljima.

Podsjećamo, premijer je jučer u Osijeku dao izjavu o razvoju situacije vezano za pregovore sa sindikatima. Tom prilikom je rekao i kako su roditelji jako ljuti i imaju problem kuda s djecom tako dugo.

“Stoga je, ne samo apsurdno i nelogično, nego, ako hoćete, i nepravedno – imati frontalni štrajk ovakvih razmjera, gdje su roditelji jako frustrirani i mogu reći po broju poruka koje stižu nama sada i esktremno ljuti. Dakle, tu više ne možemo govoriti o solidariziranju i simpatiji, imamo ljude koji sada imaju problem problem kuda s djecom toliko dugo. Dakle, to više nije normalno.”, rekao je premijer Plenković.

Komentari