Danska prva u Europi otvorila vrtiće i škole: Evo kako će izgledati povratak u klupe

FOTO: Pixabay

Oko 650 tisuća danske djece danas je ponovno krenulo u vrtiće i prvih pet razreda osnovne škole, prenosi Startnews. Radi se o prvom ublažavanju strogih mjera koje je vlada premijerke Mette Frederiksen uvela u sklopu suzbijanja pandemije koronavirusa.

U Danskoj su u srijedu nakon mjesec dana zabrane rada ponovno otvoreni vrtići te prvih pet razreda osnovnih škola. Vlada premijerke Mette Frederiksenizjavila je da je cilj navedene mjere rasteretiti roditelje koji su se osim za posao morali cjelodnevno brinuti i za djecu kod kuće.

Ipak, prema podacima danskih vlasti u toj je zemlji danas svoja vrata otvorilo samo oko polovice osnovnih škola, a u Kopenhagenu svega 35 posto. Ostali su zatražili više vremena kako bi se mogli prilagoditi novim, strogim higijenskim pravilima, a prema kojima se za svako dijete u vrtićima treba osigurati šest četvornih metara prostora, a u osnovnim školama četiri četvorna metra.

Razmak između djece u školskim klupama mora iznositi dva metra, a djeca se vani smiju družiti u skupinama od najviše njih petoro. Djeca tako neće smjeti dijeliti hranu ni slatkiše, a najmanje svaka dva sata morat će prati ruke. Zahodi, igračke, stolovi, ručke od vrata, šalteri za svjetla i slično morat će se čistiti i dezinficirati najmanje dva puta dnevno. Prema planu danskih vlasti do ponedjeljka bi s radom trebali započeti i svi drugi vrtići i prvih pet razreda osnovnih škola u zemlji.

Danska je prva država u Europi koja je ponovno otvorila svoje osnovne škole i vrtiće koji su bili zatvoreni od 12. ožujka. Ipak, mnogi se i dalje protive toj odluci vlade. Do jučer je u sklopu peticije protiv otvaranja vrtića i škola koju su pokrenuli roditelji prikupljeno oko 18.000 potpisa. Mnogi se roditelji boje da bi djeca mogla donijeti virus iz škola u svoje obitelji. Ravnatelj jedne škole u Kopenhagenu izjavio je da će mnogi roditelji svoju djecu zbog straha od zaraze jednostavno zadržati kod kuće.

Nastava u višim razredima i dalje će se provoditi digitalno, međutim, 10. svibnja bi i svi ostali danski učenici trebali ponovno zasjesti u školske klupe.

Vlada premijerke Mette Frederiksen uvela je restriktivne mjere ubrzo nakon što su otkriveni prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Danskoj. 14. ožujka su zatvorene granice, a već nekoliko tjedana zatvoreni su i svi restorani, kafići, kazališta i brojne druge ustanove. Danska je vlada prošloga tjedna produžila sve te mjere do 10. svibnja. I dalje su zabranjena okupljanja od više od desetoro ljudi, a velika događanja otkazana su do kraja kolovoza.

U Danskoj je dosad zabilježeno više od 6.600 slučaja zaraze koronavirusom te 299 smrtnih slučajeva.


Komentari