(VIDEO) OVO MORATE POGLEDATI: Mlada umjetnica iz Zagreba za svoje portrete koristi posebna platna – ljude, a rezultat će vas očarati!

Tena Grgić nevjerojatna je mlada umjetnica. Godinama je tragala za poslom koji je ispunjava, a onda je jedan dan sasvim slučajno došla na inovativnu ideju. Tako ova mlada djevojka ne slika na platnima ili papiru, nego po ljudima i njihovoj odjeći stvarajući tako žive slike, a kako to izgleda uvjerila se naša novinarka Lucija Ptičar.

“Radila sam prije u raznim agencijama i druge razne poslove gdje sam bila zaposlena na neko fiksno radno vrijeme. Sve je bilo uredu s plaćom, ali ja nisam bila uopće sretna, to nije ispunjavalo moje srce, pa sam pokušavala pronaći način da radim ono što me veseli”, priča nam Tena.

Ova magistrica grafičkog dizajna slika portrete na ljudima. Boju nanosi na kožu i odjeću modela, a zatim to dokumentira fotografijom i videom.

“Jedne večeri kad sam završavala sliku na kojoj sam trebala raditi za jednog klijenta radila sam akrilnom tehnikom na platnu, morala sam spremiti boje, oprati posudice, ali ja sam se kao i inače zagledala u svoje ruke uprljane bojama. Toliko sam se zagledala da sam u jednom trenutku uzela kist i nastavila širiti tu površinu i shvatila kako mi se percepcija totalno mijenja i da je sve postalo puno plošnije i u tom trenu sam se sjetila da moram povećati tu površinu. Zatim sam odlučila oslikati cijelo tijelo i onda sam shvatila da je to moj stil koji ne planiram prestati raditi”, objašnjava nam Tena.

Za ovakav način izražavanja potreban je poseban talent jer škola za ovu umjetnost ne postoji. Tena je jedina umjetnica u Hrvatskoj koja oslikava ljude, a u svijetu, priznaje nam, tek joj jedna osoba konkurira.

“Nije postajao trenutak kad sam ja naučila. Nisam imala nikakvu specijalnu obuku u vezi toga nego sam to kroz cijeli život moj zbivalo u meni. Ja sam samouki umjetnik i od mog istraživanja svaki put bi otkrila nešto novo što me usmjeravalo prema tome”, kaže umjetnica.


Ovoj majstorici optičkih iluzija potrebno je pet do šest sati kako bi oslikala ljude, a na putu do finalnog umjetničkog djela susretne se s brojnim izazovima.

“Najuzbudljivije je to što to nije klasično platno nego i živa osoba i koliko god ja pokušam imati interakciju s njom identično kao s platnom to nije moguće”, tvrdi, a i dodaje da je utrka s vremenom najizazovnija u tom procesu.

Jedini neoslikani dio su oči koje razotkrivaju njezinu optičku iluziju, brišu granicu između realnosti i umjetnosti, a da bi postali model ove mlade djevojke potrebno je da ste strpljivi.

“Prva ‘žrtva’ mog oslikavanja je bio moj šogor i to je bio prvi projekt i zapravo je ispao fenomenalno i nisam očekivala da će toliko dobro ispasti. On je bio predivan, sjedio je na jednom stepenici 5 punih sati nepomično, ali sam bila jako zadovoljna tim projektom i znala sam da je to ono što želim i dalo mi je motivaciju da nastavim raditi dalje još više projekata”, otkrila nam je Tena.

Svoje modele ponekad oslikava baš poput likova iz crtića ili kao slike na platnu. Mnogi zato ostanu šokirani kad shvate čime se Tena zaista bavi.

“U 99 posto slučajeva su zapravo pozitivni komentari, ali uvijek ljudima treba da shvate o čem se točno radi. Najčešći su komentari ‘Je li to na kartonu isprintana osoba i onda si ti po tome bojala?’ i onda kad shvate da se radi o živoj osobi ljudi su u potpunom šoku”, priča nam umjetnica.

Iako je oslikala Ellu Dvornik, ali oživila čak i Van Gogha ova umjetnica nema želju da pod njene kistove stane neka posebna osoba iz javnog života.

“Nemam želje da slikam neku poznatu osobu jer nisam fascinirana u životu nečijim titulama i uspjesima radije bi dala priliku nekome za koga se nije čulo jer zašto umjetnost ne bi bila dostupna svim ljudima i da postanu dio nje barem na jedan dan. Meni je bodi art toliko neiscrpan izvor mašte i kreativnosti tako da ne znam kad ću stati, ne planiram uopće zapravo”, zaključuje.

Više o tome na videu:


Komentari