Što nikako ne raditi na sv. Luciju? I ostala pučka vjerovanja iz Zagreba i okolice

Foto: Berislava Picek / CROPIX

Sv. Lucija jedna je od najpopularnijih zaštitnica Katoličkog kalendara. Lucije svoj imendan slave točno 12 dana do Božića, pa ako posadite pšenicu, moći ćete vidjeti hoće li narednih 12 mjeseci u godini biti plodonosno ili ne. Ujedno, 12 dana do Božića, vjerovalo se, pokazati će kakvih će biti narednih 12 mjeseci, odnosno kakvo će biti vrijeme iduće godine.

Podjednako se slavi sv. Lucija i u Primorju, Dalmaciji i Slavoniji, pa tako svaki od krajeva ima neke svoje posebnosti i tradicije kojima obilježavaju ovu sveticu i mučenicu. Kako legenda o njoj kaže, iskopala si je oči jer je jedan od njenih prosaca bio apsolutno oduševljen njihovom ljepotom, a plemenita Lucija kakva je bila, iskopala ih je i poslala mladiću, kako ne bi zgriješio.

Druga pak legenda kaže da je Lucijina majka bila teško bolesna, pa kada joj se ukazala sv. Agata i rekla da će majka ipak ozdraviti, Lucija odluči rasporaditi svoje imanje i razdijeliti siromašnima, a prosidbu prekinuti. Taj potez je jako rasrdio jednog od prosaca, pa ju je odlučio prijaviti da je prigrlila kršćanstvo. Vojnici su je svezali i upregli volove, ali Lucija se s mjesta nije pomakla, kada su je pokušali živu spaliti vatra je nije ni dotaknula. Lucija je preminula tek kada ju je jedan od vojnika proboo nožem kroz vrat.

Foto: Wikimedia Commons/ Domenico di Pace Beccafumi

Zagorje i Turopolje

U Zagorju za sv. Luciju počinje Lucinje, vrijeme intenzivne pripreme za Božić, kada se sadi pšenica i svakog dana zalijeva, da bi se na Božić u nju stavila svijeća. No, još jedno vjerovanje proširilo se Zagorjem i sjeverozapadnom Hrvatskom.

Naime, na sv. Luciju bi se trebalo početi s izradom stolčića koji bi se dovršio do Badnjaka. Na polnoćki bi onda jedna osoba stala na taj stolčić s tri noga, a onaj koji ne bi gledao u osobu na stolčiću, već prema vratima, proglasio bi se vješticom ili vještacem.

Posebno je zanimljivo u Velikoj Gorici na dan Sv. Lucije, naime tada se slavi dan grada jer se u prošlosti tada radilo spravišće (izborna skupština) turopoljskog plemstva.

Tako Glas koncila piše da su se “spravišća održavala u Turopoljskom burgu (gradu) još od 17. stoljeća s misom u kapelici (nazvanoj oratorij) u samom burgu u Lukavcu. Kapelica postoji i danas, očuvane su i zidne slike, a žrtvenika nema. U sredini je u okviru naslikana sv. Lucija u oblacima, na desnoj strani je slika sv. Barbare, a na lijevoj sv. Katarine. Na pokrajnjim su stijenama slike sv. Stjepana i sv. Ladislava kako sjede na prijestoljima. Od 1852. g. oratorij nije bio u uporabi, nego je mjesto premješteno u župnu crkvu u Velikoj Gorici. Oratorij i cjelokupna zgrada obnovljeni su 1991. Na pročelju župne crkve postavljen je kip sv. Lucije koja drži pliticu s očima u desnoj ruci. U Muzeju Turopolja su zastave Plemenite općine Turopolja iz 1782. i 1828. Na novoj zastavi na jednoj strani je grb Turopolja, na dugoj sv. Lucija s palmom mučeništva, s očima na pladnju i trokrakim zrakama svjetlosti, koje izlaze iz okvira za Lucijino poprsje”.

Čuvajte oči

Kako je sv. Lucija zaštitnica vida i slijepih i slabovidnih osoba u mnogim krajevima Hrvatske se na taj dan zabranjuje ženama ručni rad, kako bi uštedile oči. Upravo zato u dijelovima Slavonije i Podravine, mlade djevojke po selu nose užareni ugljen ili kamen na tanjuru i posjećuju kuće, da bi podsjetile žene da danas ne smiju šivati, plesti…


Komentari