Nije vam jasno što vam se događa? Obratite pažnju na ove elemente koji su važni za organizam!

Uvriježeno je mišljenje da su za prekrasnu i bujnu kosu, sjajnu i glatku kožu te čvrste nokte ključni različiti preparati za vanjsku upotrebu. Iako je i to točno, fokusom na njegu izvana zaboravljamo na jednu ključnu činjenicu. Naša koža, kosa i nokti sastavni su dijelovi našeg organizma i uvelike ovise o tome što u njega unosimo. Znamo da zdrava i raznovrsna prehrana bogata esencijalnim nutrijentima utječe na naš vanjski izgled jednako kao i na samo zdravlje, a to se ne odnosi samo na vitku liniju nego i na izgled i sjaj kože te kvalitetu kose i noktiju.

Stoga je ključno upamtiti da i njega ovih aspekata počinje iznutra, a nadopunjuje se izvana. Naša kosa, koža i nokti ponašaju se upravo poput unutarnjih organa – za pravilnu funkciju potrebni su im esencijalni vitamini i minerali. Ovi dijelovi tijela najviše ovise o nekoliko ključnih elemenata, to su cink, selen, kompleks B vitamina te vitamin A.

Cink

Cink je jedan od gradivnih elemenata u ljudskom organizmu. To znači da je jedan od ključnih sastojaka našeg organizma i  trebamo ga uzimati putem prehrane kako bi nam tijelo nastavilo optimalno funkcionirati. Cink je esencijalan za stanični metabolizam, odnosno obnavljanje stanica, što uključuje i kosu, kožu i nokte. Istraživanja su pokazala da ovaj mineral može pomoći u obnovi kože i u samom tretiranju akni, a djeluje povoljno i na psorijazu te dermatitis.

Cink je nužan i za zdrav izgled kose te prevenciju ispadanja vlasi. On vraća život vašoj kosi, a posebno pomaže rastu kose, čime vraća oblik i zaigranost sumornim kovrčama. Važan je i za čvrstoću noktiju jer smanjuje njihovu lomljivost. Ovim mineralom obiluje hrana poput krtog crvenog mesa, plodova mora, sjemenki i orašastih plodova, cjelovitih žitarica, no s obzirom na povećane potrebe organizma, nutricionisti savjetuju i uzimanje dodataka prehrani s cinkom.

Selen

Ovaj mineral štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala, zbog čega je jedan od nezaobilaznih sastojaka u anti-age tretmanima. Sastavni je dio enzima koji su odgovorni za smanjenje oksidativnog stresa koji uzrokuje preuranjeno starenje kože. Prirodni izvori selena su brazilski orasi, tunjevina, školjke, srdele, losos, crveno meso i perad, smeđa riža, suncokretove sjemenke, gljive, zob, špinat, a dobro ga je dodatno uzimati i u formulama koje sadrže druge minerale i vitamine.

B kompleks

Biotin je vjerojatno najpopularniji dodatak prehrani kada je riječ o ljepoti i spada u skupinu vitamina B kompleksa. B kompleks predstavlja skupinu vitamina koji sudjeluju u metabolizmu masti i proteina. Simptomi nedostatka biotina mogu biti vrlo izraženi, a očituju se u tankoj kosi, ljuštenju kože i krhkim noktima. Nadomjestak biotina čini kosu gušćom i jača nokte. U kombinaciji s cinkom djeluje protiv ispadanja kose. Prirodno se nalazi u orašastim plodovima, mahunama, batatu i jajima, a odlični su i dodaci prehrani koji kombiniraju biotin i cink.

Vitamin B2 poznat je i kao riboflavin te je jedan od najvažnijih faktora za mnoge funkcije našeg metabolizma. Naše ga tijelo, između ostalog,  koristi za normalno funkcioniranje i održavanje zdravlja kože, kose i noktiju. Glavna uloga riboflavina je da pomaže stanicama tijela u stvaranju energije razgradnjom ugljikohidrata, proteina i masti. Važan je nutrijent za pravilan rast, razvoj tkiva i samoobnovu stanica, a ima i sposobnosti da ubrza cijeljenje rana. Niacin ili vitamin B3 također je važan za metabolizam energije, ali i za održavanje zdravlja kože, kose, očiju i jetre, a podržava zdravlje mozga i cjelokupnog živčanog sustava.

Vitamin A

Popularni retinol koji je glavni sastojak većine anti-age krema ustvari je vitamin A, a osim nanošenja na kožu važno ga je unositi i u organizam. Osim što zaustavlja starenje, vitamin A odličan je i za kožu sklonu aknama, a neizostavan je kod jačanja imuniteta i održavanja zdravog vida. Nedostatak vitamina A mogao bi rezultirati suhom kožom i njezinim pojačanim ljuštenjem te pojačanim ispadanjem kose. Nalazi se u povrću i voću te u mliječnim proizvodima, ribi, jetri i mliječnim proizvodima. Kod simptoma nedostatka dobro je osloniti se i na dodatke prehrani koji sadrže vitamin A.

Svi ovi elementi esencijalni za zdravlje i prekrasan izgled kose, kože i noktiju sadržani su u Zona Vital Skin, hair & nails kapsulama. Njihova posebna formula namijenjena je  očuvanju sjajne i bujne kose, podatne kože te čvrstih, nelomljivih noktiju. Sadrži i vrijedni ekstrakt bambusa koji pomaže zdravlju kose, kože i noktiju. Pomaže u usporavanju znakova starenja na koži te ima antiseptička svojstva koja omogućuju čišćenje organizma, a time i kože. Kosi daje poseban sjaj a zbog utjecaja na cirkulaciju pospješuje i njezin rast.

Zona Vital Skin, hair & nails kapsule možete kupiti putem web ljekarne ili potražiti u ljekarnama.

Sadržaj donosimo u suradnji s Oktal Pharmom u skladu s najvišim profesionalnim standardima.


Komentari