KAJ FALI ZAGREBU? ‘Imam filing da se neki srame zagrebačke spike’

Patrik Macek/PIXSELL

Tko je kriv za izumiranje zagrebačke spike?

Svojevremeno se na jednom forumu nadugačko i naširoko raspravljalo o stvarima koje u Zagrebu treba promijeniti, maknuti, srušiti... Jedan od zanimljivijih komentara, kojeg bismo mogli i aktualizirati danas navodi kako u našem gradu treba maknuti sve ono što mu ne pripada.

“Zgurane vile u malim kvartovima, reorganizacija prometa, komplet revizija gradske uprave i mitoljubivih službenika u kojekakvim uredima. Maknuo bih strane nazive iz imena firmi,gostiona i sl. kaj fali npr “pod vurom”…Imam filing da se neki srame zagrebačke spike, samo to niti nisu Zagrepčanci. Ako se ja trudim prilagoditi ljudima i okolini nekog drugog grada, neka se i drugi potrude takvi biti prema nama i našem gradu. Dojdem na trg i pridje mi tip sa spikom : eeee ide tude tramvaj zaaaa, je*o mater,eee žitnjak. “, navodi tako komentator ove teme.

Promet, Gradska uprava i njezini službenici vječita su zagrebačka boljka, no nestanak zagrebačke spike problem je čiji korijeni ne sežu tako davno. U zadnjih nekoliko godine taj izvorni zagrebački štih kao da se počeo gubiti na ulicama našeg grada.

Jeftino vino ima bolji okus natočeno u elegantnu čašu

Nisu za to krivi strani nazivi gradskih birtija, nisu krivi niti došljaci koji su se s više ili manje ljubavi doselili u naš grad. U tišini, bez puno pompe i prašine Purgeraj se zatvorio, a na njegovo mjesto zasjeli su razno razna Leggiera i Excellentovi. No, koga briga?

FOTO: photo-galleries.org
FOTO: photo-galleries.org

Zagrebačka mjesta svakodnevno se zatvaraju, pod pritiskom drugačijih vremena, ignorirana od strane nekih novih klinaca željnih fancy naziva, ušminkanih mjesta i “markirane” kave. Parkiće kojima je nekada odzvanjao smijeh zagrebačke mladeži, zamijenili su kožni separei Ringišpila, a na kraju krajeva i jeftino vino ima bolji okus natočeno u elegantnu čašu.

Kvartovska spika sve je tiša, jedva da se može čuti iz skrovitog kutka stare birtije kojoj fali tek koja godina do odlaska u mirovinu. Mirovina joj ne pada teško, njezino vrijeme i tako je prošlo, a u polupraznoj prostoriji sjedi tek pokoji starosjedioc koji se tvrdoglavo prima za poslijednje ostatke zagrebačkog štiha.

Tko je kriv za izumiranje zagrebačke spike? Bojimo se pogledati odgovornosti u oči. Tada bismo morali priznati sami sebi da Zagreb nismo dovoljno dobro čuvali. A sada, kada je već pomalo kasno za vratiti izgubljeno, priželjkujemo neke promjene u gradu. Promjenu smo već odavno sami napravili – u istom onom trenutku kada smo letargično digli ruke od zagrebačkih klinaca. Bilo je lakše predati se letargiji, nego ih naučiti što predstavlja Zagreb.

>>>PURGERSKA CRTICA: Zagreb kroz oblak dima iz skučene birtije

>>>PURGERI VS. ‘DOTEPENCI’: Jesu li ‘dojdeki’ krivi za sve loše u Zagrebu?

 


Komentari